Исак Нютон бил oколо 20-годишен, когато Черната чума връхлетяла Лондон.

...
Исак Нютон бил oколо 20-годишен, когато Черната чума връхлетяла Лондон.
Коментари Харесай

Исак Нютон прави най-великите си открития по време на пандемия

Исак Нютон бил oколо 20-годишен, когато Черната чума връхлетяла Лондон. По това време той още не бил „ сър “, нито пък носел голяма, публична перука. Бил просто един студент в Кеймбридж.
От Омир до Едгар Алън По - епидемии и пандемии в литературата преди 20-и век Чуми, епидемии и пандемии разказани в художествената литература от предишното
Бактерията, причиняваща чумата, била открита 200 години по-късно. Без да знаят повода за заболяването, хората по това време вземали същите ограничения, с цел да спрат разпространяването й, както през днешния ден – обществено разграничаване, затваряне на учебни заведения и магазини.

Университетът в Кеймбридж изпратил студентите си вкъщи.
Пускат ръкописите на Нютон в интернет Университетът на Кембридж скоро ще разгласява и тези на Чарлз Дарвин
Нютон не получавал никакви упътвания от професорите си. Взел си призми и опитал с тях в спалнята си. Дори пробил дупка в капандурата, откъдето да влиза лъч светлина. Тези опити родили теориите му в региона на оптиката.

А под прозореца му имало ябълково дърво. Историята за това по какъв начин Нютон седял под дървото, ябълка паднала на главата му и по този начин той основал теорията за гравитационната мощ и придвижване, е значително апокрифна. Но най-близкият му кръг учени считат, че и в нея може да има капка истина.

„ В Лондон от 1665 година до 1666 година една четвърт от популацията щеше да загине от чума. Това беше една от последните епидемии на чума в Европа за 400 години. Нютон се завърна в Кеймбридж през 1667 година с подготвени теории като учител “, споделя асистентът му Джон Кондуит, представен от историците.

Времето, с което е разполагал, безусловно е трансформирало живота му. Годината в изолираност Нютон дефинира като „ година на чудесата “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР