Ирма връхлетя Куба късно в петък със силни ветрове и

...
Ирма връхлетя Куба късно в петък със силни ветрове и
Коментари Харесай

Ирма връхлетя Куба с наводнения и разрушения - 1.2 млн. евакуирани, спасяват и делфини

Ирма връхлетя Куба късно в петък със мощни ветрове и проливни дъждове, откакто опустоши няколко карибски острова по пътя си.

Ураганът, грозящ крайбрежните градове и села, към този момент провокира свлачище в третия по величина град в страната - Камагуей, Централна Куба и наводнения в североизточни региони.

Стихията от пета степен отслабна на четвърта до събота сутринта, само че по-късно отново се върна на предходното най-високо равнище. В 9 ч. (GMT) ветровете бушуваха със скорост 249 км/ч.

Над 1 милион кубинци бяха евакуирани, преди Ирма да удари страната. Хората се погрижиха даже делфини да бъдат превозени на безвредно място преди бурята.



Снимка: Reuters

Много хора нямат електричество, връзката е извънредно затруднена.

Властите оповестиха, че към този момент има " обилни опустошения ", без да уточнят детайлности.

Няма информация за починали в Куба. Преди да доближи крайбрежията ѝ, Ирма лиши живота на минимум 23 души на Карибите. Първата жертва на урагана е 2-годишният Карл Франсис-младши в Барбуда. 11 починаха във френските Сен Мартен и Сен Бартелеми, четирима - на американските Вирджински острови, трима - в Пуерто Рико, двама - в холандската част на Свети Мартин (Синт Мартен), един - на остров Ангила. Тийнейджър почина в Барбадос. Съобщение за гибелта на други четирима души на Британските Вирджински острови не е доказано.

Хосе

Усилията на Англия, Франция и Холандия да оказват помощ на островите си са затруднени от наближаващия различен вихър - Хосе. Той е от категория 4 - една степен под Ирма, само че силата му съвсем доближава пета степен, и ще засегне Барбуда, Ангила, Сен Мартен, Сен Бартелеми от събота. В Сен Мартен и Сен Бартелеми е оповестено най-високото " алено " равнище на паника. Очаква се поривите напразно да доближат 150 км/ч и да вдигнат 8-метрови талази.

В Сен Мартен френските управляващи сътвориха 9 краткотрайни убежища, които могат да подслонят до 1600 души.

Холандски морски пехотинци разпръснаха от хеликоптери листовки с предизвестие към жителите на холандската част на острова, където няма ток и новините не могат да стигнат до хората, че към разрушения от урагана Ирма остров се задава нова буря.

Щети

Само до момента вредите от Ирма се правят оценка на 1.2 милиарда евро, по данни от Централната каса за презастраховане, представена от Българска телеграфна агенция. Сумата покрива вредите по жилища, коли, на компании.

Съединени американски щати

Ураганът Ирма се придвижва към Флорида и се чака да доближи американския щат в неделя сутринта. На 5.6 милиона американци е разпоредено да изоставен домовете си - те са 25% от популацията на щата. Властите предизвестяват, че който остане на своя отговорност, не може да чака избавителни екипи да доближат дома му, даже и да повика помощ, в случай че Ирма към този момент е блъснала Съединени американски щати.

Прогнозата демонстрира, че до на следващия ден следобяд стихията ще се придвижи над северозападната част на Флорида, след което ще премине над страната за към 30 часа със свирепи ветрове и порои.

Флорида към този момент е наранена от тропическа стихия, ветровете и дъждовете нахлуха на полуострова преди Ирма. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР