Ирландците, участвали във вчерашния референдум за абортите в страната, масово

...
Ирландците, участвали във вчерашния референдум за абортите в страната, масово
Коментари Харесай

С огромно мнозинство Ирландия одобри абортите

Ирландците, взели участие във вчерашния референдум за абортите в страната, всеобщо са подкрепили узаконяването им в до неотдавна мощно консервативната католическа страна. След извънредно висока интензивност от Irish Times/Ipsos MRBI оповестиха данни от екзит пол допитвания, съгласно които за смяната в интерес на абортите са дали своят вот 68%, а зад опазване на ситуацията от корекция в Конституцията от 1983г. са застанали 32%.

Националната телевизия счита, че интензивността ще надвиши тази от референдума за легализиране на хомосексуалните бракове от 2015г., когато се явиха 61% от имащите право на глас. Броенето на гласовете стартира в събота заран, само че министър председателят Лео Варадкар, подкрепящ смяната, съобщи, че е " сдържано уверен ", че опашките от гласоподаватели пред секциите са добър сигнал. Според текста от Конституцията, признат преди 35 години, както майката, по този начин и нероденото дете имат еднообразно право на живот. През 2013г. тази строга формулировка бе смекчена и бе разрешено да се правят аборти в случаите, когато е заплашен животът на дамата.

През последните 20 години ирландското общество се промени бързо, като през 1995г. бяха разрешени разводите, а преди три години страната стана първата, разрешила с национален избор еднополовите бракове. Но никой различен въпрос не е разделял нацията от 4.8 милиона души толкоз, колкото този за абортите. Референдумът е тест освен поради решението на църквата да не заема страна, само че и поради ролята, която интернет колоси изиграха в разпространяването на политически реклами през обществените мрежи.

Характерно е също, че хиляди ирландци - множеството от тях последователи на смяната - се стекоха от целия свят да гласоподават, тъй като страната им не разрешава това да става по пощата или в посолствата. Привърженици на смяната твърдяха, че всяка година над 3000 дами са принудени да пътуват до Англия, с цел да създадат аборт, а други поръчват хапчета в интернет, заради което обществото би трябвало да признае, че абортите по този начин или другояче са част от живота му.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР