Ирландците ще се произнесат в петък на референдум за либерализиране

...
Ирландците ще се произнесат в петък на референдум за либерализиране
Коментари Харесай

Ирландия се готви за исторически референдум за либерализиране на абортите


Ирландците ще се произнесат в петък на референдум за либерализиране на абортите и е допустимо да го одобрят със напълно малко болшинство, с оглед мощните католически обичаи в страната, като илюстрация за еволюцията на моралните правила три години след узаконяването на еднополовите бракове, предава организация Франс прес.

Произвеждането на такова допитване бе измежду обещанията на премиера Лио Варадкар, пристигнал на власт през юни 2017 година Той дефинира настоящия закон за " прекомерно рестриктивен ".

Референдумът ще реши ориста на 8-ата корекция към ирландската конституция, въведена през 1983 година и забранила абортите чак до 2013 година, когато бе гласувана промяна, предвиждаща изключения в случаи, при които животът на майката е заплашен.

Законодателната уредба в тази сфера е измежду най-рестриктивните в Европа - изнасилването, кръвосмешението и уврежданията на плода не са легални учредения за аборт.

Всички скорошни анкети предвиждат победа на лагера " да " с 56-58 %, само че 14 до 17 на 100 към момента се двоумят, което може да промени нещата. " Резултатът от референдума не е сигурен ", акцентира в. " Айриш таймс ".

Референдумът е проведен три години откакто Ирландия легализира, също с допитване до народа, хомосексуалните бракове и това провокира културен трус в страната с 4,7-милионно население.

Това отразява намалялото въздействие на Църквата, в миналото извънредно могъща, само че в този момент подкопана от стопански и обществени катаклизми. Религиозната институция заплаща цена и за педофилски афери, в които са забъркани свещеници, прикривани от време на време от висши духовници.

По думите на професор Дайърмейд Феритър от Университетския лицей в Дъблин годините след 1983 са донесли дълбоки промени в настройките на обществото.

" В дебатите преди време натежаваше гласът на по-възрастните, на мъжете - и Църквата очевидно имаше къде по-силни позиции, в сравнение с през днешния ден. Сега деятелите и от двете страни са много по-млади ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР