Ирландците ще се гласуват днес на референдум за либерализиране на

...
Ирландците ще се гласуват днес на референдум за либерализиране на
Коментари Харесай

Ирландия днес гласува на исторически референдум за либерализиране на абортите

Ирландците ще се гласоподават през днешния ден на референдум за либерализиране на абортите и е допустимо да одобрят смекчаването на режима със напълно малко болшинство, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Гласуването в страната със мощни католически обичаи е знак за еволюцията на моралните правила три години след узаконяването на еднополовите бракове.

Произвеждането на такова допитване бе измежду обещанията на премиера Лио Варадкар, пристигнал на власт през юни 2017 година Той дефинира настоящия закон като " прекомерно рестриктивен ".

Референдумът ще реши ориста на осмата корекция към ирландската конституция, въведена през 1983 година и забранила абортите чак до 2013 година, когато бе гласувана промяна, предвиждаща изключения в случаи, при които животът на майката е заплашен.

Законодателната уредба в тази област е измежду най-рестриктивните в Европа - изнасилването, кръвосмешението и уврежданията на плода не са легални учредения за аборт.

Всички скорошни анкети предвиждат победа на лагера " да " с 56-58 %, само че 14 до 17 на 100 към момента се двоумят, което може да промени нещата. " Резултатът от референдума не е сигурен ", акцентира наскоро в. " Айриш таймс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР