Ирландците одобриха с голямо мнозинство да се легализират абортите, които

...
Ирландците одобриха с голямо мнозинство да се легализират абортите, които
Коментари Харесай

Тиха революция! Ирландците гласуваха за легализиране на абортите

Ирландците утвърдиха с огромно болшинство да се легализират абортите, които досега в страната са позволени единствено при положение, че бременността заплашва живота на майката. Окончателните резултати от извършения референдум бяха оповестени в събота вечерта: 66.4 % от ирландските гласоподаватели са дали своят вот за облекчение на изискванията за абортите, а 33.6 % са били срещу. Активността на референдума е била 64.1 %.
Ирландският министър председател Лио Варадкар, който поддържаше либерализацията на закона, изрази удовлетворение от резултата. "Това, което виждаме през днешния ден, е кулминационна точка на "тихата гражданска война ", която протича в Ирландия през последните 20 години ", сподели той.
По думите му ирландските гласоподаватели са показали, че почитат правото на дамите независимо да вземат решения по въпроси, свързани със личното им здраве.
Националната телевизия Ар Ти И дефинира като "решаващо и историческо " гласуването за отпадане на изменение от ирландската конституция, което не разрешава аборта в множеството случаи, в случай че животът на майката е в заплаха.
Осмата корекция в конституцията дава на майката и на нероденото дете "равно право на живот ", с което на процедура се не разрешава абортът в съвсем всички случаи, в това число при обезчестяване или блудничество.
Сега Народното събрание на страната може да одобри закон, според който дамата получава право да реши дали да направи аборт до 12-та седмица от бременността без да изяснява аргументи. След 12-та седмица спирането на бременността може да става единствено при опасност за здравето и живота на майката.
Екзит половете разкриха огромно разминаване сред възрастовите групи – 87.6 % от хората на възраст от 18 до 24 години са подкрепили смяната, а 58.7 % от хората на възраст над 65 години са били срещу нея.
По думите на министър-председателя новият закон ще влезе в действие още тази година.
Противните на анулацията на осмата корекция оповестиха изхода от вота като "трагедия от исторически мащаб ".
"Правото на живот на нероденото дете към този момент не се признава от ирландската страна ", съобщи представителят на придвижването срещу легализацията на абортите "Save The 8th " Джон Макгърк. Той и съидейниците му не престават митингите против анулацията на възбраната.
Ирландската опозиционна партия "Фиона Фейл " разгласи, че референдумът е начало на нова епоха и че хората са създали верния избор.
Водачът на опозиционната партия "Шин Фейн " Мери Лу Макдоналд, която също водеше акция в поддръжка на либерализирането, също приветства референдума. "Без всякакво подозрение, ние приехме вярно решение – в полза на ирландските дами от настоящето потомство и доста генерации в бъдеще ", сподели тя.
Референдумът получи отзив и от другата страна на границата, в Северна Ирландия, където работят най-строгите закони във връзка с абортите, спрямо другите територии на Обединеното кралство.
Приетият във Англия през 1967 година закон за абортите не работи на територията на Северна Ирландия, където и в този момент спирането на бременността е позволено единствено при заплаха за живота на бременната жена или сериозен риск за нейното психическо или физическо здраве. Случаите на обезчестяване, инцест и откриване на аномалии в развиването на плода не са учредения за спиране на бременност.
Бившият здравен министър на Северна Ирландия Джим Уелс разяснява, че резултатите от референдума в Ирландия са "смъртна заплаха " за към момента неродените деца в Северна Ирландия. Той е убеден, че дами от граничните градове в Северна Ирландия ще употребяват услугите на лечебни заведения в прилежаща Ирландия, с цел да вършат аборти.
В момента дами от Ирландия, които желаят да пресечен бременността си без законово съображение, пътуват до клиники в Лондон или други британски градове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР