Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват празника на

...
Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват празника на
Коментари Харесай

Денят на Свети Патрик: Днес всеки може да е ирландец!

Ирландците и техните потомци по целия свят означават празника на Свети Патрик на 17 март. Предлагаме ви няколко любопитни обстоятелства, свързани с историята на тачения от ирландците светец, посочени от в. "Дейли телеграф ".

1) Свети Патрик е светецът настойник на Ирландия , макар че е роден във Англия към 385-ата година от новата епоха. Родителите му са били римски жители, живеещи или в Шотландия, или в Уелс, съгласно другите версии на историята.

2) На 14 години Патрик е покорен и откаран в Ирландия , където прекарва 6 години в иго, принуден да бъде овчар на овце. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска активност измежду келтските езичници.

3) Според легендата Свети Патрик употребявал растяща в Ирландия детелина като знак на Светата Троица, когато проповядвал. Донесъл в Ирландия латинската писменост.

 f iStock

4) Сред чудесата , приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

5) Оригиналният цвят на облеклата на Свети Патрик е бил наследник. Но поради употребяваната от него детелина по време на проповедите респект на светеца се отдава посредством зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и даже пият зелена бира.

6) В деня на Свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: Нека покривът над главите ни в никакъв случай не падне и дано нашите другари, които сме приютили под този покрив, в никакъв случай не ни изоставят.

7) Празникът на Свети Патрик е почнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 година Днес към 34 милиона американци настояват, че имат ирландски корени, тъй че честванията в Съединени американски щати са огромни.

 f iStock

8) Смята се, че Свети Патрик е починал на 17 март 461 година. Затова датата е определена за народен празник на Ирландия, празник е и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци. В Северна Ирландия 17 март също е празничен и неработен ден. Празник е и в канадската провинция Нюфаундленд.

9) По традиция празникът се отбелязва с церемониал в Дъблин , на който участват стотици хиляди хора. В Чикаго реката се боядисва в зелено. Но най-големият церемониал е в Ню Йорк. В Южното полукълбо най-големи празнувания има в Сидни.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР