Ирландското правителство предложи в края на май да бъде произведен

...
Ирландското правителство предложи в края на май да бъде произведен
Коментари Харесай

През май Ирландия ще проведе референдум, за да узакони абортите

Ирландското държавно управление предложи в края на май да бъде създаден референдум за легализиране на абортите, предадоха осведомителните организации. Гласоподавателите ще имат опция за пръв път от 35 години да трансформират един от най-строгите закони в света, показва Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

През 1983 година в конституцията на Ирландия - страна със мощни католически обичаи, бе призната корекция за цялостна възбрана на абортите. Тя бе леко смекчена през 2013 година, когато бе направено изключение, ако животът на майката е заплашен.
Избирателите ще бъдат запитани дали желаят да анулират осмата корекция в конституцията, въведена през 1983 година, която подсигурява равни права на живот на ембриона и на майката, или ще упълномощят Народното събрание да изготви закон.

Премиерът Лео Варадкар сподели, че неговото държавно управление ще стартира да приготвя законодателство в сходство с рекомендациите, направени предишния месец от парламентарна комисия, която прикани за унищожаване на рестриктивните мерки върху абортите до 12-а седмица на бременността.

Две изследвания на публичното мнение, направени през последните дни, демонстрират поддръжка от 51 и 56 % на предлагането за легализиране на абортите до 12-а седмица на бременността. Под 30 % от интервюираните са се оповестили срещу предлагането, а останалите още не са взели решение. Голямо болшинство от гласоподавателите над 65 години обаче са изрично срещу узаконяването на абортите, излиза наяве от анкетите.

Ирландия претърпя редица обществени промени през последните години. Тя стана първата страна в света, която утвърди еднополовите бракове с референдум през 2015 година, напомня Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР