Ирландският вълкодав е сред кучетата гиганти, но нравът му не

...
Ирландският вълкодав е сред кучетата гиганти, но нравът му не
Коментари Харесай

Дресура и обучение на ирландски вълкодав

Ирландският вълкодав е измежду кучетата колоси, само че нравът му не подхожда доста на плашещия му външен тип. Това е умерено и с отегчителен характер животно, което е склонно даже да изпада в меланхолия. Тези черти на характера му би трябвало да имат поради при неговото образование и дресура, с цел да бъде ефикасен процеса на социализацията му.

Тъй като кучето от тази порода пораства постепенно и става възрастно на 2 години, социализацията на ирландския вълкодав би трябвало да стартира на възраст от 6 месеца, а тренировките е добре да стартират на възраст от 1 година, когато гърбът на животното заякне задоволително.

Има специфични спортни надпревари за тези кучета, да вземем за пример курсинг. Бягането и образованието в смирение към този момент би трябвало да са овладени до този миг. Това интелигентно куче елементарно схваща и запомня това, което се желае от него и тренировките не са сложни.

Трябва обаче да се откри подобаващия звук, с който да се изисква от него. Повишение на гласа една ли ще свърши работа, тъй като вълкодава приема всеки вик като демонстрация на уязвимост и отхвърля да се подчинява.

Въпреки че ирландският вълкодав е доста търпеливо, отзивчиво и умерено животно, не трябва да се не помни, че това е хрътка. Поради своята същина кучето от тази порода бяга доста бързо и реагира незабавно на движещ се обект, който за него е плячка.

 ирландски вълковав - дресура и образование

Необученото куче при разходка незабавно ще хукне след прибягала в близост котка или друго малко животно и заради размерите му стопанинът няма да може да направи нищо. Затова социализацията не трябва да се пропуща, нито да изостава, тъй като става въпрос за мощно и едро животно, което има мощ да повлече стопанина и да го направи безпомощен да управлява обстановката.

Малкото кученце ирландски вълкодав би трябвало да бъде извеждано на разходка в оживени паркове, в случай че живее в градски условия. Така ще може да свикне с шума и оживлението на градската среда и няма да се плаши от външни дразнения по време на разходка.

Ще се научи да приема умерено другите животни, които съвсем напълно са по-дребни от него и да не гледа на тях като на плячка за лов. Така съжителството с този колос в кучешкото царство ще разкрие единствено позитивните си черти.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР