Ирландският премиер Саймън Харис (вляво) и испанският му колега Педро

...
Ирландският премиер Саймън Харис (вляво) и испанският му колега Педро
Коментари Харесай

Ирландия и Испания застанаха начело на инициатива за признаването на Държавата Палестина от ЕС

Ирландският министър председател Саймън Харис (вляво) и испанският му сътрудник Педро Санчес преди началото на консултациите сред двамата водачи в Дъблин по отношение на общите им дейности за признаването на Държавата Палестина от Европейски Съюз. Снимка: PA

Палестинската самостоятелна власт внесе в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации молба за пълноправно участие в международната организация, а няколко страни от Европейски Съюз, отпред с Ирландия и Испания, се сплотиха в опит да прокарат настояването си блокът да признае Държавата Палестина. Понастоящем единствено осем от 27-те членки на Европейски Съюз признават Палестина като страна - Полша, България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Швеция и Кипър.  

" Искрено се надяваме, че 12 години след смяната на статута ни на страна наблюдаващ Съветът за сигурност ще се съобрази с световния консенсус по отношение на решението за две страни, като одобри Държавата Палестина за пълновръстен член ", съобщи непрекъснатият палестински представител в Организация на обединените нации Рияд Мансур пред публицисти предишния понеделник, представен от в. " Вашингтон пост ". Съветът за сигурност реши да отговори до края на този месец на настояването на Палестинската самостоятелна власт, посочва Франс прес. 

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предходната седмица съобщи, че страните членки на Евросъюза, които желаят да признаят Държавата Палестина, би трябвало да работят дружно, предаде  " Евронюз ".  Въпросното изявление бе направено, откакто през последните седмици Република Ирландия и Испания подеха самодейност в поддръжка на признаването на Държавата Палестина от Брюксел.  

Понастоящем единствено осем от 27-те членки на Европейски Съюз признават Палестина като страна - Полша, България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Швеция и Кипър.  

Усилията на Република Ирландия

Ирландският външен министър Мишел Мартин предишния месец бе хазаин на вечеря в Брюксел, на която участваха сътрудниците му от Испания, Белгия, Словения и Малта, отбелязва в. " Айриш таймс ".

Те разискаха продължаващата израелска атака против Газа и дейностите, които петте европейски страни съидейници биха могли да подхващат, с цел да подкрепят прекъсването на огъня. Освен това Мартин предложи на останалите външни министри да съгласуват настояването си за публично признание на Държавата Палестина от страна на Европейски Съюз. 

Официалната позиция Евросъюза е, че ще признае Държавата Палестина, в случай че тя бъде основана в границите на договореностите за две страни, според подписаните преди три десетилетия Споразумения от Осло. Двете страни би трябвало да обгръщат границите отпреди 1967 година, когато в хода на Шестдневната война Израел окупира Западния бряг, Източен Йерусалим и линията Газа, добавя " Айриш таймс ". 

Ирландия, Испания, Белгия, Словения и Малта обаче са на мнение, че повече не може да се чака осъществяването на Споразуменията от Осло и че палестинската държавност би трябвало да бъде приета даже при липса на решение за две страни, написа още изданието.

Във вторник Мартин съобщи пред ирландския парламент, че по-нататъшното отсрочване на признаването на палестинската страна е " недопустимо ". Той уточни, че скоро ще внесе в държавното управление оферти по този въпрос. " Но не се съмнявайте, че признаването на палестинската страна ще се случи ", акцентира ирландският външен министър.

По-късно Мартин съобщи пред ирландския уебсайт " Джърнъл ", че формалното предложение ще бъде направено през идните седмици. Той посочи, че е обсъждал признаването с други страни, участващи в мирните начинания през последните шест месеца, допълва Франс прес.

Испанският министър председател също работи интензивно за признаването на Държавата Палестина

Приблизително по същото време испанският министър председател Педро Санчес разгласи, че в околните дни ще организира обособени диалози с Норвегия, Ирландия, Португалия, Словения и Белгия за признаването на палестинската държавност. Той уточни, че се надява Държавата Палестина бъде приета от Европейски Съюз до юли.

Санчес още веднъж разкритикува " безусловно непропорционалния отговор " на Израел в Газа, като дефинира дейностите на Тел Авив като опасност за международния мир, отбелязва основаният в Република Южна Африка китайски новинарски портал  " Индипендънт онлайн ".

Испанският министър председател сподели, че безразборното наказване на цялото 2,4-милионно население на Газа от страна на Израел е " преобърнало съществуващото от десетилетия филантропично право и заплашва да дестабилизира освен Близкия изток, само че и целия свят ".

  " Международната общественост като цяло би трябвало да признае пълноправното участие на Палестина в Организация на обединените нации ", съобщи той преди катарската телевизия " Ал Джазира ". " И несъмнено в двустранен проект в Испания сме подготвени да подкрепим и признаем Държавата Палестина и този подтик би трябвало да бъде друг от другите, на които бяхме очевидци през последните седем десетилетия ", добави Санчес.

В послание към испанския парламент той дефинира признаването на палестинска страна като " заслужено " и прикани Европейски Съюз да последва образеца му, защото това е в " геополитически интерес " на Европа. 

Санчес дойде на аудиенция в Дъблин в петък, с цел да разиска въпроса за признаването на палестинската страна с ирландския си сътрудник Саймън Харис, заяви британският в. " Индипендънт ".  

След консултациите Харис съобщи, че " доста наближава " моментът, в който Ирландия и Испания ще могат да признаят Държавата Палестина. " Народът на Палестина от дълго време се стреми към достолепие и суверенитет на личната си държава… на своята татковина, която също като Ирландия и Испания може да заеме своето място измежду народите на Земята “, сподели още ирландският водач. Той уточни, че би желал дейностите им за признаването на Държавата Палестина да получат допустимо най-широка поддръжка.  

В отношението на страните от Европейски Съюз към дейностите на Израел в Газа има разнообразни нюанси 

В хода на войната в Газа Израел бе подложен на рецензии и от други европейски страни.

На 10 ноември белгийският министър председател Александър де Кро дефинира израелската военна акция като непропорционална, напомня телевизия  " Ал Джазира ".  " Не мисля, че е пропорционална мярка да бомбардираш цялостен бежански лагер с желанието да унищожаваш един терорист ", сподели той, само че акцентира, че " Белгия няма да вземе страна ".

Няколко дни по-късно белгийският вицепремиер Петра де Сутер насочи необичаен апел за наказания против Израел. По-късно през ноември министър председателите на Белгия и Испания организираха взаимна конференция на граничния пропускателен пункт “Рафах “ от египетската страна на границата с Газа, като двамата водачи разкритикуваха войната на Израел. 

На седми декември Де Сутер съобщи, че Белгия ще забрани на територията ѝ да влизат израелски заселници от окупирания Западен бряг, които са били забъркани в принуждение против палестинци. " Заселниците, взели участие в принуждение, няма да получат позволение за влизане в Белгия и ще направя предложение Белгия да се застъпи за налагане на възбрана за пътешестване в целия Европейски Съюз ", написа Де Сутер в " Екс ", представена от Ройтерс. 

Когато Израел упрекна Агенцията за подкрепяне на палестински бежанци на Организация на обединените нации (UNRWA), че е обвързвана с нападението на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври, няколко страни понижиха финансирането на службата. Въпреки това други европейски страни, измежду които  Румъния, Норвегия, Швейцария и Швеция, продължиха да поддържат организацията на Организация на обединените нации. " Смятаме, че орязването на финансирането е неправилен отговор, тъй като това ми намирисва на групово наказване ", съобщи пред  " Ал Джазира "  норвежкият министър на външните работи Еспен Барт Ейде. 

Перспективите пред признаването на Държавата Палестина от Европейски Съюз на този етап 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е претрупан със задачата да реализира консенсус сред всички 27 водачи на Европейски Съюз, предложи към самодейността за признаването на Държавата Палестина от Европейски Съюз да се причислят и други съидейници отвън блока, написа " Евронюз ". 

Според Мишел координираното признание от страна на страните членки на Евросъюза би могло да даде на Брюксел повече " лостове ", с цел да накара както Израел, по този начин и Палестинската самостоятелна власт да проведат промените, нужни за постигането на решение посредством две страни. Макар да не посочи какви тъкмо биха могли да бъдат въпросните промени, Мишел предложи Европейски Съюз да употребява " инструментите ", с които разполага, като да вземем за пример Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Израел, с цел да подсигурява, че Израел ще съблюдава правилата на правовата страна и интернационалното филантропично право.

Споразумението за асоцииране открива комерсиалните и институционалните връзки сред Европейски Съюз и Израел и включва член, който постанова на двете страни обвързващи отговорности за съблюдаване на правата на индивида. Призивът на Ирландия и Испания да се преразгледа съглашението в светлината на нарушаванията на главните права от страна на Израел в Газа не съумя да получи нужната единомислеща поддръжка от всички 27 страни членки, напомня " Евронюз ".

" Това съглашение за асоцииране регистрира признаването на върховенството на закона и на интернационалното право, в това число интернационалното филантропично право ", изясни Мишел. " Европейска комисия има отговорността да реши дали то се съблюдава или не. Ако то не се съблюдава, Европейска комисия може да направи предложение, обвързвано с това съглашение за асоцииране ", сподели Мишел в явен сигнал за поддръжка на преразглеждането на документа.

Но няколко страни от Евросъюза, които са твърдо солидарни с Израел, евентуално ще се въздържат да поддържат този ход, което в допълнение ще затвърди дълбокото разделяне в позициите на страните от Европейски Съюз във връзка с спора в Близкия изток, предвижда " Евронюз ". Европейски Съюз се надява да играе централна роля в бъдещите договаряния сред Израел и Палестина и предложи пътна карта и правила за евентуален кротичък развой. Но неспособността му бързо да създаде единомислещи позиции по редица въпроси, в това число апелите за преустановяване на огъня, понижи доверието в него, разяснява още " Евронюз ".

Мишел призна, че взаимният апел на Европейски Съюз за преустановяване на огъня е " лишил прекалено много време ", само че изрази убеденост, че ще настъпи подобаващ миг, в който ще са налице нужните условия страните членки публично да признаят на Държавата Палестина.


Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР