Ирландският премиер Лио Варадкар каза, че ще поиска президентът Майкъл

...
Ирландският премиер Лио Варадкар каза, че ще поиска президентът Майкъл
Коментари Харесай

Ирландският премиер иска предсрочни избори на 8 февруари

Ирландският министър председател Лио Варадкар сподели, че ще изиска президентът Майкъл Хигинс да разпусне Народното събрание, с цел да бъдат създадени предварителни избори на 8 февруари, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

" Винаги съм казвал, че избори би трябвало да има в най-подходящия за страната миг. Това време пристигна ", сподели Варадкар на конференция.

Тъй като няма парламентарно болшинство, дясноцентристката партия на премиера " Фина гейл " ръководи Ирландия от парламентарните избори през 2016 година с поддръжката на отдавнашния си конкурент " Фина фойл ". Няколко абсурда обаче разклатиха устоите на този центристки съюз. Затова организирането на предварителни избори беше значително предстоящо.
 
Ireland's leader, Taoiseach Leo Varadkar, has asked the country's president to dissolve the Dail parliament ahead of an early general election to be held on Feb. 8:
— CBC News Alerts (@CBCAlerts)

Премиерът е уведомил министрите си, че ще отиде при президента, с цел да изиска утвърждението му за започване на публична предизборната акция за избори на 8 февруари, оповестиха вестник " Айриш таймс " и ирландската национална телевизия.

Министърът на младежта Катрин Запоун , самостоятелен народен представител, съобщи напът за днешното държавно съвещание, че чака то да е последното преди изборите , които по думите й щели да бъдат създадени през февруари.-->

В неделя Варадкар съобщи, че е взел решение за датата на парламентарните избори, само че първо желае да се срещне през днешния ден с другите членове на кабинета, по-късно да беседва с водача на главната опозиционна партия по тематиката и чак тогава да внесе изясненост за датата.

Партията на Варадкар " Фина гейл " и другата десноцентристка политическа мощ " Фина фойл " са със мощно изравнени позиции в социологическите изследвания, само че и на известна отдалеченост от останалите си съперници, което усилва вероятността една от тези две обединения - които имат сходна политика по въпросите за Брекзит и стопанската система - да ръководи Ирландия още веднъж в държавно управление на малцинството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР