Ирландският парламент прие закон, който разрешава абортите, седем месеца след

...
Ирландският парламент прие закон, който разрешава абортите, седем месеца след
Коментари Харесай

Ирландският парламент даде зелена светлина на легалните аборти

Ирландският парламент одобри закон, който позволява абортите, седем месеца след референдума, на който жителете на островната страна отхвърлиха конституционната възбрана на абортите, съобщи Агенция Франс Прес.

В текста се планува абсолютно разрешаване на аборти до 12 седмици бременност, както и при заплаха за живота или сериозен риск за здравето на бременната жена. Разрешава и аборт при аномалии на зародиша, който би довел до гибелта му преди раждането. Премиерът Лио Варадкар приветства решението на депутатите в Twitter. "Това е исторически миг за ирландките ", написа той в системата за микроблогове.

"Това е фактически исторически миг. Създава се опция от януари 2019 година да влезе в действие услугата по осъществяване на аборт. Това е начало на нова епоха в опазването на здравето за дамите ", съобщи за в. "Айриш таймс " здравният министър Саймън Харис.

На 25 май над 66 % от ирландците утвърдиха на референдум либерализацията на абортите - ново културно разтърсване в ревниво католическата страна с население 4,7 милиона души, три години след узаконяването на еднополовите бракове.

Законът би трябвало да бъде подписан от президента Майкъл Хигинс, с цел да влезе в действие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР