Ирландските партии "Фина фойл", "Фина гейл" и Зелените подписаха днес

...
Ирландските партии "Фина фойл", "Фина гейл" и Зелените подписаха днес
Коментари Харесай

Три ирландски партии подписаха коалиционно споразумение 4 месеца след изборите

Ирландските партии "Фина фойл ", "Фина гейл " и Зелените подписаха през днешния ден съглашение за сформиране на ново съдружно държавно управление, заяви държавен представител, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако бъде утвърдено от редовите членове на партиите, което би трябвало да стане в идните 10 дни, то ще постави завършек на четиримесечната невъзможност, зародила след парламентарните избори на 8 февруари, които не излъчиха явен победител и мощно затрудниха образуването на ръководещо болшинство.

Ирландия стартира от понеделник последователно да смекчава рестриктивните мерки поради ковид

Двете центристки партии би трябвало да одобрят съглашението с над половината от гласовете на своите членове, до момента в който по-малката Зелена партия изисква това да стане с две трети. Трите партии желаят новото държавно управление да е налице до края на юни, защото фрагментираният парламент не може да прокара никакви нови закони, в това число пакета от 6,5 милиарда евро в поддръжка на бизнеса за превъзмогване на дълбоката рецесия, провокирана от ковид.

Лидерите на двете центристки партии, които са исторически противници, ще се редуват на премиерския пост. Очаква се Майкъл Мартин от "Фина фойл " първи да оглави кабинета, а през втората половина от държавния мандат (през 2022 г.) да го смени досегашният министър председател Лио Варадкар от "Фина гейл ".

Одобрената от трите партии стратегия планува да се върви към уравновесен бюджет и с течение на времето да бъде преодолян сегашният бюджетен недостиг. Ще продължи вземането на заеми за финансови разноски, сподели финансовият представител на "Фина фойл " Майкъл МакГрат, представен от Ройтерс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР