Ирландските домакинства отделят с 60% повече въглероден диоксид от средните

...
Ирландските домакинства отделят с 60% повече въглероден диоксид от средните
Коментари Харесай

Ирландия се отказва от инвестициите в изкопаеми горива

Ирландските семейства отделят с 60% повече въглероден диоксид от междинните в Европа

Още по тематиката
Ефектът на бумеранга в енергетиката

Производството на ток ще бъде най-трудно, тъкмо кагто има най-голяма потребност от него.
13 юли 2018
Съединени американски щати се приготвят за идната вълна експорт на полутечен природен газ

Китай ще постанова мита на съвсем всички изкопаеми американски горива, само че не и на LNG, тъй като има огромна потребност от него
27 юни 2018
Инсталираните ВЕИ мощности в света са достигнали връх през 2017 година

Въпреки това излъчванията въглероден диоксид набъбнаха за пръв път от четири години
7 юни 2018
Една трета от европейските градове към момента не се интересуват от изменението на климата

В България и Унгария няма нито един град с проект за намяляване на нездравословните излъчвания
12 май 2018 Ирландия ще бъде първата страна в света, която се отхвърля от вложения в изкопаемите горива, откакто беше признат законопроект, който изисква държавният върховен фонд да продаде своите акции в такива енергийни компании " допустимо най-скоро ". Нормативният акт беше утвърден от през предходната седмица от долната камара на Народното събрание и е част от възходящата опозиция на вложителите против изкопаемите горива, която е причина Норвежкият капиталов фонд да понижи експозицията си към въглищни компании.

В поддръжка на природата

Ирландия до момента изоставаше от другите европейски страни по намаляването на излъчванията. Ирландските семейства отделят с 60% повече въглероден диоксид от междинните в Европа, оповестява Financial Times. Това е частично поради потреблението на торф и въглища за отопление, демонстрира държавно изследване.

" Обществото ни е привикнало с огромните количества въглероден диоксид, на които се крепи стопанската система ни от години, по тази причина тази смяна е голяма крачка за нас, само че не щеш ли стана ", споделя Томас Прингъл, самостоятелният народен представител, който предложи законопроекта. " Той има ясно обръщение - че ирландското държавно управление вижда отхвърли от изкопаеми горива като в действителност значимо нещо ", прибавя той. " Климатичните промени са факт, по тази причина се стремим да променим това, като почнем занапред. "
Томас Прингъл, народен представител

Развитието до момента

С приемането на новия закон на Ирландския стратегически капиталов фонд (ISIF), който ръководи активи за 8.9 милиарда евро и има акции в AIB и Bank of Ireland, ще му бъде неразрешено да влага в компании и планове, които получават повече от 20% от приходите си от изкопаеми горива, включително въглища, петрол, природен газ и торф.

Към юни 2017 година фондът е имал присъединяване в 153 компании за изкопаеми горива посредством дългово финансиране или акции за близо 288 млн. евро, излиза наяве от изказване на представители на ISIF.

Изключения

Законопроектът обаче включва изключения за вложения в изкопаеми горива, които се смятат за съответстващи на задачите на Ирландия във връзка с климата, както и изключения за вложения в хедж фондове или фондовете, търгувани на борсата.

Прингъл съобщи, че тези промени са направени, с цел да разрешат вложения в съоръжения за природен газ, които могат да бъдат част от енергийния преход към нисковъглеродни горива. ISIF влага в задължения и акции, а също и непосредствено в планове и компании - както в развити, по този начин и в стартъпи.

Законопроектът ще бъде гласуван от горната камара на Народното събрание през есента, като се чака да бъде признат и по-късно да влезе в действие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР