Ирландия замразява използването на средствата, докато не приключи обжалването от

...
Ирландия замразява използването на средствата, докато не приключи обжалването от
Коментари Харесай

Ирландия си възстанови над 14 млрд. евро несъбрани данъци от Apple, но няма да ги ползва

Ирландия замразява потреблението на средствата, до момента в който не завърши обжалването от Дъблин пред Общия съд на Европейски Съюз.

Още по тематиката
Брюксел наложи на " Google " рекордна санкция от 4 милиарда евро
от Дневник,18 юли 2018
Ирландия ще стартира да събира милиардите евро остарели налози от " Епъл "
от Дневник,25 апр 2018 Ирландия си възвърне напълно и с лихвите 13.1 млрд евро от американския колос Apple, както постанови преди две години Европейската комисия, само че ги замрази в ескрол сметка, до момента в който оспорва в съда решението на Брюксел. Финансовото министерство заяви, че дружно с 1.2 милиарда евро от лихви сумата доближава 14.3 милиарда евро. Reuters изяснява, че това е задоволително за финансиране опазването на здравето на страната в продължение на една година.

Средствата ще се намират под надзора на специфични инвестициинни мениджъри, назначени от държавното управление. Финансовият министър Паскал Донахю съобщи, че в случай че се вземат капиталови решения, те ще бъдат с невисок риск и данъкоплатците ще бъдат предпазени от каквито и да е загуби.

Властите в Дъблин считат, че данъчните преференции, които са дали на Apple години наред, са били изцяло в сходство със законите на страна и на Европейския съюз. Еврокомисията заключи, че облекченията, целящи привличането на корпорацията от Купертино в Ирландия, са нарушаване.

Докато общоприетият корпоративен налог в страната е 12.5%, сред 1991 година и 2007 година америкнскат акомпания е сключила данъчни съглашения с държавното управление, с помощта на които на процедура е плащала по ставка под 1%, а от време на време и с едвам 0.05%.

Ирландия апелира най-много, тъй като счита за изключително значимо да запази права върху данъчната политика, която прави страната привлекателна за вложения. За Apple това е основно място за интернационален бизнес, за който работят хиляди ирландци.

След продължителна опозиция финансовото министерство стартира да възвръща парите през май 2018 година откакто през 2017 година Европейската комисия изиска Съдът на Европейски Съюз да осъди страната поради забавянето. Във вторник представител на Комисията съобщи, че при новите условия еврокомисар Маргрете Вестагер ще предложи правосъдният иск да бъде отдръпнат.

Финансовото министерство споделя, че обжалването към този момент е в ход пред вторият по значимост съд на Европейски Съюз (Общият съд на Европейския съюз) и че процедурата евентуално ще отнеме няколко години. Общият съд има пълномощия върху разногласия за спазването правата на жители или страни членки на Европейски Съюз, както и върху тъжби, че избрана институция на съюза не е изпълнила отговорностите си.

McDonald’s изненадващо се отърва в Люксембург

Проверката дали Люксембург е нарушил съюзните закони в данъчна договорка с McDonald’s Corp. изненадващо бе прекъсната от Европейската комисия, със умозаключение, че няма проблем. Договореността разрешава на американския колос да не заплаща във великото херцогство корпоративен налог. Според Брюксел повода за така наречен двойно необлагане е разминаване в данъчните закони на Съединени американски щати и Люксембург, а не особено отношение от държавното управление на страната от Европейски Съюз.

През юни управляващите внесоха за разискване в Народното събрание корекция на данъчния кодекс, с помощта на които да той да подхожда на интернационалните данъчни стандарти и да се избегне появяването на сходни проблеми. Миналата година Еврокомисията подреди на Люксембург да си възвърне 250 милиона евро от Amazon, а през май - 120 млн. евро от френската Engie SA

Профсъюзи и организации за отбрана на потребителите настояват, че в интервала 2003-2013 година McDonald’s е избегнала заплащането на повече от 1 милиарда евро налози в Европейски Съюз. През 2016 година корпорацията заяви, че ще смени Люксембург с Англия за част от интернационалните си интервенции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР