Ирландия отпуска безвъзмездна помощ до 84 000 евро, ако заживеете

...
Ирландия отпуска безвъзмездна помощ до 84 000 евро, ако заживеете
Коментари Харесай

Островен живот: Как да се преместите в Ирландия и да получите 84 000 евро

Ирландия отпуска безплатна помощ до 84 000 евро, в случай че заживеете на някой от крайбрежните острови на страната, оповестява CNBC.

Сделката обаче е обвързвана с избрани условия.

Ирландското държавно управление изясни, че въпросните острови всекидневно са откъснати от континенталната част поради прилива и там не съществуват мостове, което би трябвало да се вземе под съществено внимание от искащите да се заселят.

Около 300 000 гости идват на островите всяка година, отбелязва държавното управление, само че съвсем никой не живее там. На някои острови има едвам по двама души локално население, до момента в който най-големият е населяван от малко над 700 души. Общо 3 000 души живеят на 30-те острова.

Намаляването на броя на популацията - изключително неналичието на младежи, е основен проблем, се споделя още в проекта на ирландските управляващи. Между 1996 година и 2016 година популацията на островите е намаляло с 12,8%.

Целите на локалната политика обаче надвишават увеличението на броя на популацията.

" Планът " Нашите живи острови " съдържа 80 дейности, които да подкрепят и да разширят опциите на островните общности и на хората ", съобщи Хедър Хъмфрис, министър на селските региони и развиването на общностите в Ирландия.

" Става дума за възстановяване на жилищното настаняване, по-добър достъп до съществени услуги в опазването на здравето и образованието, обезпечаване на високоскоростен широколентов достъп и по-нататъшно развиване на нашите уреди навън, което от своя страна ще усили туризма и ще поддържа устойчивите островни общности. "

Подобряването на инфраструктурата и увеличението на опциите за работа, в това число опцията за работа от разстояние, също са част от 10-годишния проект.

Преместването на далечен остров с ниско равнище на инфраструктура обаче не е за всеки, предизвестява CNBC.

А и не всички, които се реалокират, ще получат цялостна финансова поддръжка. Безвъзмездните средства са част от съществуваща скица, която държавното управление ползва в цялата страна.

За закупуване на парцел ще получите 60 000 евро, в случай че той се намира на далечен остров, което е единствено с 10 000 евро повече, в сравнение с в случай че го закупите на континента.

Най-голямата сума - 84 000 евро, ще получат единствено тези, които решат да се заемат с изоставени парцели. Преместването в подобен парцел на континенталната част на страната е съпроводено с безплатна помощ от 70 000 евро.

Безвъзмездните средства са предопределени да оказват помощ на хората да ремонтират остарели парцели в занемарено положение, които са пред разпад, тъй че парите могат да изчезнат бързо според от нужното равнище на реституция, отбелязва CNBC.

Освен това въпросните парцели би трябвало да са издигнати преди 1993 година и да не са населявани от най-малко две години. Схемата публично стартира да работи на 1 юли 2023 година, само че ще се ползва за към този момент подадени заявки за покупка на жилище.

Подобни схеми са стартирани и в други страни.

Миналата година остров Сардиния в Италия предложи на 15 000 евро на искащи да се реалокират там, в случай че употребяват парите за ремонт, а в предишното разнообразни градове в страната са продавали жилища единствено за едно евро или са ги раздавали гратис.

Други италиански градове и райони от години се пробват да привлекат нови поданици там с евтини парцели и годишни помощи.

Подобни стратегии интензивно развиват и обитаеми места в Испания и Швейцария в демографска рецесия, напомня CNBC.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР