Ирландия може да спре екстрадицията на полски гражданин, ако реши,

...
Ирландия може да спре екстрадицията на полски гражданин, ако реши,
Коментари Харесай

Ирландия може да спре екстрадицията на поляк заради спорната съдебна реформа на Варшава

Ирландия може да спре екстрадицията на полски жител, в случай че реши, че скорошната промяна на правосъдната система в Полша значи, че страната към този момент не може да подсигурява провеждането на обективен развой, съобщи консултант към Съда на Европейски Съюз, представен от " Ройтерс ".

Случаят демонстрира в каква степен огромните промени в полското правораздаване, прокарани от ръководещата националистка партия " Право и правдивост " (ПиС) са навредили на репутацията на Полша измежду сътрудниците й от Европейски Съюз, разяснява " Ройтерс ".

Реформите, въведени след идването на власт на ПиС в края на 2015 година, са остро подложени на критика от Европейски Съюз, от правозащитни и лобистки групи, както и от вътрешната политическа съпротива поради това, че подкопават независимостта на съдилищата и отслабват демокрацията. Европейски Съюз организира невиждано следствие на последствията от измененията върху върховенството на закона в Полша.

Полският пандизчия, който е упрекнат в трафик на опиати, не желае да бъде екстрадиран и споделя, че поради скорошните промени в полската правосъдна система, ще има действителен риск да не получи обективен правосъден развой в Полша.

Съдът на Европейски Съюз постоянно, въпреки и не постоянно, следва препоръките на генералния юрист в крайните си решения. В този случай съгласно генералния юрист, в случай че ирландският съд реши, че " съществува действителен риск от очевиден отвод на правораздаване поради дефекти в правосъдната система " в Полша и че въпросният човек ще бъде обиден от тях, ирландският съд може да отсрочи изгонването му.

За да понижи напрежението след две години разногласия с Европейски Съюз за върховенството на закона, Варшава по-рано тази година предложи някои отстъпки по въпроса за съдилищата. Според Европейски Съюз обаче те не са задоволителни и съюзът желае да окаже спомагателен напън. Процедурата против Полша, задействана от Еврокомисията, на доктрина може да докара до лишаването на страната от правото й на глас в Европейски Съюз, само че това ще изисква единодушието на всички страни членки, а евроскептичното държавно управление на Унгария се закани да блокира сходни наказания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР