Ирландия гласува в референдум, който може да сложи край на

...
Ирландия гласува в референдум, който може да сложи край на
Коментари Харесай

Исторически референдум: Ще разреши ли Ирландия най-накрая абортите

Ирландия гласоподава в референдум, който може да постави завършек на възбраната на абортите в страната. Гласоподавателите ще би трябвало да решат дали желаят анулацията на 8-а корекция в конституцията, която признава равните права на майката и нероденото дете.

Поправката е в действие от 1983 година, само че акцията за премахването ѝ набра мощ през последните години. Ако ирландците гласоподават за премахването, държавното управление в Дъблин ще би трябвало да утвърди законодателство, позволяващо на дамите да прекъсват бременността си до 12-ата седмица.

Ирландският министър на опазването на здравето Саймън Харис съобщи по-рано, че референдумът не е толкоз за абортите, а по какъв начин да се реагира на действителността: „ Всеки ден в нашата страна минимум девет ирландки отиват във Англия, с цел да прекъсват бременността си. Това е действителността “.

Очаква се огромна интензивност в референдума, като ирландци от целия свят, имащи право на избор, се прибират, с цел да дадат своя глас.

Според последните анкети към 56% биха дали своят вот за утвърждение на абортите, само че в страна като Ирландия - със мощни католически обичаи, е мъчно да се вършат прогнози.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР