Ирландия гласува на референдум за либерализиране на закона за абортите

...
Ирландия гласува на референдум за либерализиране на закона за абортите
Коментари Харесай

Ирландия гласува на референдум за отпадането на забраната за аборти

Ирландия гласоподава на референдум за либерализиране на закона за абортите в страната, който е измежду най-строгите в Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

Гласоподавателите в католическата страна, която наскоро беше една от най-консервативните в Европа, ще могат да анулират признатата преди 35 години 8-ма корекция в конституцията, която признава равните права на майката и нероденото дете.

Референдумът идва 5 години, откакто в Ирландия бе призната промяна, позволяваща абортите в случаите, когато съществува опасност за живота на майката.

Премиерът на Ирландия Лио Варадкар, който дефинира референдума като събитие, протичащо се „ един път в живота на едно потомство “, поддържа анулацията на закона, който съгласно него е прекомерно рестриктивен.

Гласуването за закона за абортите е следващият знак за бързо менящите се обществени и морални правила в католическата страна, която позволи разводите едвам през 1995 година, а през 2015г. се трансформира в първата страна в света, легализирала еднополовите бракове с референдум.

Според социологическите прочувания, акцията за анулацията на поправката, има поддръжката на към 56-58% от имащите право на глас 3,2 милиона ирландци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР