Ирина Попова е зам.председател на сдружение „Зачатие“ и доброволец към

...
Ирина Попова е зам.председател на сдружение „Зачатие“ и доброволец към
Коментари Харесай

Ирина Попова: Зачатие е нашето общо дете


Ирина Попова е зам.председател на съдружие „ Зачатие “ и доброволец към сдружението от 2005 година Член е на управителния съвет на европейската пациентска организация Fertility Europe. Майка на едно дете.



- Ирина, по какъв начин се срещна със „ Зачатие “?


Когато започнах да се интересувам персонално от тематиката за забременяването, попаднах на един интернет конгрес, където се бяха събрали много девойки и общуваха оживено по Интернет. Те знаеха доста, а аз – нищо. Започнах да чета, да одухотворявам информацията, престраших се да се срещна виртуално с някои от хората и един ден се озовах на колекция на „ Зачатие “. Бяха малцина, само че доста въодушевени и се нуждаеха от цялата помощ на света. Беше неизбежно да се включа. Уж, за малко, сякаш, единствено да оказа помощ и по този начин станаха към този момент 13 години.



- 13 години за една идея са съществено нещо. Какво те задържа толкоз дълго?


С хората от „ Зачатие “ станахме другари. Родихме дружно децата си, отглеждаме ги дружно през годините, те станаха едни от най-близките ми хора. А „ Зачатие “ израстна с нас и се трансформира в едно от нашите деца. А човек не оставя нито детето си, нито приятелите си, нали? Поне не и до момента в който не съобщи рожбата си в други сигурни и надеждни ръце. Твърде скъпо ни е това, което постигнахме през годините и не можем да спрем просто по този начин.



- Какво успяхте да постигнете за тези години в „ Зачатие “?


Страшно доста – като се има поради, че започнахме безусловно от нулата. Бяха шепа хора, без средства, без въздействие, без достъп до медиите. За стерилитет в България не се говореше, информация за лекуването съвсем нямаше. Работеха шепа клиники и безусловно нищо не се поемаше от здравните фондове.



- Догодина сдружението навършва 15 години - какво имаме през днешния ден?


Стерилитетът към този момент не е срамна дума и за ин витро не се шушука под сурдинка. Хората не се срамят да кажат – аз имам репродуктивен проблем и го вземам решение посредством методите на асистираната репродукция. Темата за репродуктивните проблеми е във фокуса на всички медии. Имаме държавна и общинска политика в региона. Имаме финансиране за пациентите. Имаме трудова протекция на хората, преминаващи през лекуване ин витро. Сдружение „ Зачатие “ има публично самопризнание и заслужена известност на мотор и главен фактор за тези промени. Казано в резюме, животът на пациентите през днешния ден е в пъти по-лесен в сравнение с преди 15 години и „ Зачатие “ има голямата заслуга за това.



- Ако всичко е по този начин добре, какво вършиме в този момент?


Ние сме си извоювали място в обществото, което не можем да напуснем. Все още има доста да се работи в доста направления – за повишение на публичното схващане за инфертилитета, за предварителната защита на аргументите, водещи до стерилитет. В последните години доста работим по нашата младежка акция „ Бъди в час “, тъй като репродуктивното здраве може и би трябвало да се опази на млади години, а младежите са отчайващо неинформирани, макар заливащото ги море от информация. Сдружение „ Зачатие “ е член на Обществения съвет към Центъра за асистирана репродукция и Обществения съвет към Програмата на Столична община, и ние с изключително усърдие изпълняваме функционалността си в тях. Работим интензивно и в европейската пациентска организация Fertility Europe, като посредством тях участваме в планове и законодателни начинания на общоевропейско равнище. Сдружение „ Зачатие “ в Европейския парламент – кой би предположил това преди 15 години?!

Свързани публикации.. Когато медицината се развива поради пациентите - 30 години инвитро в България и ролята на едно съдружие 0 Проф. Атанас Щерев: В зората на инвитрото не се проумяваше смисъла на ехографската техника 0 Ден на репродуктивното здраве на 9 юни 2018 в Плевен 0



- Имате ли потребност от нещо?


Имаме потребност от свежа кръв. Хората, един път пристигнали в Зачатие, мъчно го напущат. Голям брой от нашите доброволци са към този момент хора с деца, преодолели своя персонален проблем, само че останали да оказват помощ на другите след себе си. Принципът „ Предай нататък “ е доста мощен при нас и всеки самичък доближава до него. Но би трябвало да призная, че днешните пациенти са настроени много консуматорски. Свикнали са да получат и да отминат. Ние продължаваме да даваме, несъмнено – средства, информация, протекция, поддръжка – само че имаме потребност от още хора, които да ни оказват помощ в това. И то точно хора, които се борят за своята фантазия за дете. Те би трябвало да са най-мотивирани и дейни в една пациентска организация.



- Какво не знаят хората за „ Зачатие “?


Много хора не знаят или не желаят да повярват, че в „ Зачатие “ никой не взема пари за това, което прави. Виждала съм доста скептични погледи, когато с горделивост заявя, че ние работим напълно на непринуден принцип. Звучи в действителност необикновено, че в актуалния комерсиализиран свят може да има хора, които 15 години вършат нещо безплатно за другите. Но е реалност и желая да го повторя отчетливо – не получаваме финансиране от на никое място и не плащаме заплата никому. Всеки от нас изхранва фамилията и децата си по различен метод, а за сдружението работим в свободното си време, като крадем от времето за децата си.



- Съвсем скоро, на 9 юни 2018 година, в Плевен ще се организира Ден на репродуктивното здраве, проведен за 13 път от съдружие „ Зачатие “. Какво значи Денят за репродуктивно здраве за теб?


Това е неповторимо събитие - хората, които го измислиха, сътвориха и поддържат толкоз години, могат да са доста горди със себе си. Толкова е положително, че към този момент влезе в календара на доста медии, които дори го оповестиха за интернационален ден! Страхотен късмет за хората от даден район за един ден да се съветват гратис с най-видните лекари, да проучат изискванията в най-хубавите клиники, да чуят какво ново може да им предложи медицината и не на последно място – да се срещнат с други хора като тях, да споделят, да обменят опит и информация. А за мен е голяма доза адреналин – по през целия ден не подвивам крайник, навъртам километри, приказвам със стотици хора и най-после на деня идва онази несравнима с нищо сладка отмалялост на удовлетворението... Вечерта се събираме всички тези, които вършим допустимо събитието, гледаме се един различен удовлетворени и сме пъклен щастливи, че се познаваме и че още веднъж сме дружно.

Елате в зала Областна администрация в Плевен на 9 юни 2018. Започваме в 11 часа и сме там целия ден. Очакваме Ви!



Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР