Ирина Матева, гл. експерт Българска банка за развитиеВодещ: Близо 10

...
Ирина Матева, гл. експерт Българска банка за развитиеВодещ: Близо 10
Коментари Харесай

Повече хора ще получат безлихвен заем след промяна на условията

Ирина Матева, гл. специалист Българска банка за развиване

Водещ: Близо 10 хиляди безлихвени заеми е осигурила ББР по антикризисната стратегия на държавното управление за физически лица, като общата им стойност е 40,5 млн. лв.. Сега нови условия уголемяват кръга на хората които могат да аплайват за заем. От мярката ще могат да се възползват и хората, които са се върнали на работа или са възобновили активността си, само че са били лишени от опция да се трудят поради рецесията с ковид в минал интервал. За новите условия на антикризисната държавна стратегия беседваме с основния специалист „ Външни стратегии “ в Българската банка за развиване Ирина Матева…

ИМ: Другият времеви интервал е разширение опцията на лицата със спад на приходите, приказваме за самоосигуряващите се лица, които търпят повече от 20% спад на приходите си, да аплайват за подобен заем. Първоначалният формат на програмата беше да се съпоставя спадът на приходите за първото тримесечие на 2020 година по отношение на приходите на същия интервал на 2019 година, тъй като искахме доста бързо парите да стигнат до правоимащите лица. В момента обстановката е малко по-спокойна и да се оставят до края на годината всички, които са решили, че имат нужда от подобен заем да аплайват и да се съпоставят приходите и след първото тримесечие на 2020 година по отношение на съответното тримесечие на 2019 година И тук се отваря ножицата за надлежно нови кредитополучатели.

В.: Има ли към този момент хора, които се възползват от новите условия на тази мярка?

ИМ: Трябва малко време, с цел да бъдат въведени в системите на банките, тъй че работи се по въпроса и в деня, в който излезе решението на Министерски съвет, ББР се свърза с банките, тя е във непрекъсната връзка с банките, те също се интересуват от тази мярка, с цел да си обновят системите. В момента приготвяме юридически въвеждането на новите условия, както и в системите на другите банки и чисто механически това ще отнеме, допускаме до 10 дни и ще се стартира приема на документи. Но имаме уверението на някои банки, че те към този момент одобряват документи с претенции на хора, които дават отговор на новите условия, с ангажимента, че би трябвало да имат малко самообладание, с цел да се задвижат настояванията им в системите.

В.: Нека да обобщим в резюме, кои са изискванията, на които би трябвало да дават отговор претендентите – физически лица?

ИМ: Остава да са в неплатен, или да са били в неплатен отпуск, заради COVID19 и тъкмо заради пандемията, работодателят им да е претърпял напълно, или отчасти преустановяване на активността. И затова е в неспособност да заплаща заплати и осигуровки на чиновниците си, които са в трудови правни отношения в последните шест месеца преди кандидатстването за заем, а не преди излизането в неплатен отпуск – това е новото, тъй като това дава опция на хората, които са пуснати в неплатен отпуск и не дават отговор на това изискване, само че в някакъв идващ миг ще дават отговор, трудейки се до края на годината, също да могат да се възползват от безлихвен заем. Да нямат приход от други места и правни отношения, трудови, за интервала, за който аплайват, и преди беше по този начин. Сега просто желаеме да не са имали, да има декларативност, че са били в неплатен и във връзка с тях да има декларирани осигурителни вноски. Тоест, не е належащо действително заплащане и това да не е причина за заема, да има декларираност на осигуровките. Това важи и за наетите, и за самоосигурените лица. Това в същина е и една от измененията - имаше доста отводи, тъкмо поради неплатените осигуровки. На процедура, тези отводи затова, в този момент могат да имат позитивно решение за заем.

В.:А едно резюме за самоосигуряващите се лица?

ИМ: И при тях – в случай че по време на изключителното състояние имат спиране на активността, само че към този момент активността е възобновена, въпреки и постепенно към остарелия темп, могат да аплайват за интервала, в който са били в неплатен отпуск. За тях също би трябвало да има декларирани или платени заплащания на осигурителните вноски; в този момент е по-лесно – наблюдават се 6 месеца обратно, а не 12 като беше, да нямат други приходи от други правни отношения.

В.: Има едно изискване – да се попълни декларация, че ще се върне на работа, или ще възобнови активността си, в това число и при самоосигуряващите се, в случай че това не се случи, ще има ли последици?

ИМ: Много е значимо – в случай че едно лице не е несъмнено, че ще се върне или няма да възобнови активността си, и не го заявява, на процедура това е документ с погрешно наличие, надлежно това лице може и да има някакви неприятности със закона, тъй като за показване на погрешни данни за приемане на заем, това е закононарушение в Наказателен кодекс. Но това може и да се случи по най-обикновени житейски аргументи.

В.: Към момента какъв брой са банките, които се включиха в програмата и кои са?

ИМ: От всичките 12 банки, да кажем, че Общинска банка и банка АСЕД си запълниха лимитите си. Ангажираният от тях предел е осъществен в безлихвени заеми за правоимащи лица. Останалите банки са Алианц България, Банка ДСК, ОББ, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк АД, ЦКБ и Пощенска банка, Инвестбанк. Райфайзенбанк до дни ще се включи в програмата по новите условия.

В.: От началото на програмата каква е общата стойност на утвърдените заеми, какъв брой хора са получили заеми?

ИМ: Близо 10 хиляди, по-точно 9 660, към днешна дата – 40 милиона и половина лева за два месеца, програмата започва действително от м. май.

В.: Продължава ли сумата, за която хората аплайват, да е близка до оптималната 4 хиляди лева?

ИМ: Да, сред 4200 и 4300 лева

В.: Видях едно онлайн изследване, съгласно което огромна част от хората аплайват е да могат рефинансират други заеми с лихви, имате ли данни за това и това ли е главната причина?

ИМ: Често казано, не, само че тук би трябвало да се вземе поради и друго – обикновено е, в случай че шоково си останал без работа, и имаш заеми, които не можеш да връщаш, да търси помощ от програмата на държавното управление за безлихвени заеми. Това е късмет да не затъват. Важно е друго – самоосигуряващи те се лица имат цялостна възбрана по тази стратегия, в случай че употребяват получения заем за облекчаване на активност, на някакви икономически потребности. В този случай глобите които могат да търпят са доста съществени. Преценяват потребностите си, само че да не е за стопанска активност.

В.: За стопанска активност има друга стратегия. Имате ли данни от кои браншове са хората, които най-често аплайват?

ИМ: Тези, които административно стопираха активност – ресторантьорство, хотелиерство, детски градини, учебни заведения, т.е. лицата наети на трудов контракт, превоза, автошколите, в последно време има оживление измежду земеделските производители, юристи, актьори на свободна процедура, също екскурзоводи
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР