Ирена АНАСТАСОВА, председател на Комисията по образованието и науката в

...
Ирена АНАСТАСОВА, председател на Комисията по образованието и науката в
Коментари Харесай

Повече пари за модерни училища

Ирена АНАСТАСОВА, ръководител на Комисията по образованието и науката в Народно събрание

В МОН се организира среща сред управлението на Националното съдружие на общините, управлението на министерството и на парламентарната комисия по обучение и просвета.

В сходство с съдружното съглашение за ръководство 2021-2025 година за обезпечаване на високо качество на образованието с плана на бюджет за 2022 година са обезпечени бюджетни средства:

- 680 млн. лева за просветителната инфраструктура по Плана за възобновяване и резистентност. Средствата ще се отпускат за изцяло възобновяване на детски градини и учебни заведения. То включва главен ремонт, реорганизация, възобновяване, продължение, надстрояване, съоръжение и обзавеждане;

- за модернизиране на минимум 57 детски градини и 83 учебни заведения. Двадесет и четири от тях ще са професионални гимназии, които ще се трансфорат в центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование. За тази цел са планувани 422,1 млн. лева.;

- 79,2 млн. лева за създаване на не по-малко от осем нови детски градини и осем училища;

- 50 млн. лева са отделени за обновяването на най-малко 23 общежития;

- 13 млн. лева ще се вложат в построяването на минимум три студентски кампуса.

Средствата ще бъдат предоставени безплатно, без да се изисква съфинансиране от страна на техния адресат. Дейностите за възобновяване на просветителната инфраструктура ще се реализират в композиция с работата за създаване на учебна STEM среда, за която настрана са планувани повече от 576 млн. лева

Заради огромната инфлация с 30% се усилват допустимите разноски за строително-монтажни действия за едно учебно заведение или детска градина.

Ролята на общините при осъществяването на плануваните вложения е основна, стана ясно по време на диалозите. Те могат да аплайват за възобновяване и/или градеж на нови просветителни институции, както и за създаване и съоръжение на STEM среда в общинските учебни заведения.

НСОРБ може да се включи интензивно в този развой, като през второто тримесечие на 2022 година провежда серия от работни срещи с кметове и специалисти от общините. Целта е да се подкрепят общинските администрации в подготовката на планови оферти, които да дават отговор на изискванията за финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.

От фейсбук
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР