Иранският военен кораб Елбурс навлезе в Червено море в момент

...
Иранският военен кораб Елбурс навлезе в Червено море в момент
Коментари Харесай

Ирански военен кораб навлезе в Червено море

Иранският боен транспортен съд " Елбурс " навлезе в Червено море в миг на възходящо напрежение по основния морски път и на фона на войната сред Израел и " Хамас ", съобщи Българска телеграфна агенция. Информацията е на организация Тасним, която не оповестява детайлности за задачата на кораба, само че декларира, че ирански военни кораби работят в открити води от 2009 година насам, с цел да охраняват морските направления, да се борят с пиратството и да извършват други задания.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси от ноември насам атакуват кораби в Червено море, с цел да покажат поддръжката си за палестинската ислямистка формация " Хамас " във войната ѝ с Израел. В отговор на това доста огромни корабни компании минаха към по-дългия и по-скъп маршрут към африканския нос Добра вяра, вместо да минават през Суецкия канал, който обслужва към 12 % от международната търговия.

Военният транспортен съд " Елбурс " е влезнал в Червено море през пролива Баб ал Мандеб, заяви Тасним, без да уточни по кое време. Според непотвърдени изказвания в обществените медии той е дошъл в събота късно вечерта.  

Според иранската телевизия " Прес " става въпрос за унищожител от клас " Алванд ", който е част от 34-ия флот на иранските военноморски сили. Той е придружаван от поддържащия транспортен съд " Бушехр " и още през 2015 година е патрулирал в Аденския залив в северната част на Индийския океан и в пролива Баб ал Мандеб. 

Пети флот на Съединени американски щати съобщи, че не може да приказва от името на иранските военноморски сили или да разяснява непотвърдени известия за придвижването на иранския транспортен съд, отбелязва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР