Иранският външен министър започна преговори в Брюксел във вторник, на

...
Иранският външен министър започна преговори в Брюксел във вторник, на
Коментари Харесай

Иран и ЕС преговарят за ядрената сделка

Иранският външен министър стартира договаряния в Брюксел във вторник, на последния стадий от световното си турне в търсене на дипломатическа поддръжка за нуклеарната договорка на страната, след внезапното оттегляне на Съединени американски щати. Мохамад Джавад Зариф се срещна с Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини преди диалозите с сътрудниците от Англия, Франция и Германия – трите европейски страни, които към момента се пробват да запазят договорката. Срещите в Брюксел са финала на световното турне на Зариф, по време на което той посети Русия и Китай – другите две страни, които мощно държат на договорката, съобщи БГНЕС.
Крайната цел на тези договаряния е да намеря гаранция, че ползите на Иран ще бъдат предпазени ”, разяснява Зариф на една от срещите.
Техеран предизвести, че се подготвя да продължи обогатяване на уран „ в промишлен мащаб ” и „ без ограничавания ”, до момента в който Европа не предложи солидни гаранции, че Иран ще резервира икономическите облаги, които получи при сключването на договорката, макар глобите на Съединени американски щати.
Европейският съюз упорства, че договорката работи, сочейки към многократните инспекции на Организация на обединените нации, които удостоверяват, че ислямската република съблюдава изискванията на договорката, а говорителката на Могерини, Мая Коциянчич показа преди идването на Зариф, че „ би трябвало да създадем всичко по силите си, с цел да запазим договорката ”.
Европейските дипломати се пробват да концентрират срещата върху предизвикването да намерят решение на въпроса с американските наказания за задгранични компании, които имат търговски връзки с Иран, защото тези наказания имат световен обсег.
Европейски компании, най-много във Франция и Германия, се впуснаха да влагат в Иран след съглашението от 2015 Иран да замрази нуклеарната си стратегия и да бъде освободена от интернационалните наказания. Немският експорт към Иран възлизаше на съвсем 3 милиарда евро през 2017, до момента в който френският експорт се повиши от 562 млн. през 2015 до 1.5 милиарда евро през 2017, а нефтения колос Тотал счита да влага 5 милиарда в находището на газ в Южен Парс.
Когато се отдръпна от договорката предходната седмица, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде ултиматум на бизнесите да спрат интервенциите в Иран до 6 месеца или да се подготвят за огромни санкции поради американските наказания. Решението на Вашингтон да тръгнат против препоръките на европейските си сътрудници и да загърбят договорката ги слага по-близо до Пекин и Москва, до момента в който дипломатите се чудят по какъв начин да запазят пакта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР