Иранският Съвет на пазителите заяви, че задържането на танкера под

...
Иранският Съвет на пазителите заяви, че задържането на танкера под
Коментари Харесай

Изостря се тонът между Великобритания и Иран заради задържането на танкер

Иранският Съвет на пазителите съобщи, че задържането на танкера под английски байрак " Стена имперо " е в отговор на задържането от Англия на ирански танкер по-рано този месец, съобщи Асошиейтед прес.
 
" Правилото за реципрочни дейности е добре известно в интернационалното право ", съобщи през днешния ден представителят на съвета Абас Али Кадходаей, представен от иранската осведомителна организация Фарс.
 

Според Кадходаей Иран е взел вярно решение в отговор на " нелегитимната икономическа война и задържането на петролни танкери ".
 
Съветът на пазителите рядко разяснява сходни въпроси, само че когато го прави, се счита, че това отразява възгледите на иранския висш водач аятолах Али Хаменей, тъй като органът работи в тясно съдействие с Хаменей, който има последната дума по всички държавни каузи, отбелязва АП.

 
Иранската телевизия популяризира първите фрагменти на арестувания петролен танкер под английски байрак, ден откакто той бе арестуван от иранската революционна армия.-->
На фрагментите се вижда петролният танкер " Стена Имперо " покрай пристанището Бандар Абас (Южен Иран), близо до Ормузкия пролив.
 
Британският външен министър Джереми Хънт изрази пред иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф разочарованието на Лондон от задържането от Иран на петролен танкер под английски байрак, съобщи Ройтерс.


 
" Току-що разговарях със Зариф и показах извънредно отчаяние, че откакто предходната събота ме увери, че Иран желае деескалация, те постъпиха по тъкмо противоположния метод. Думите не са задоволителни - нужни са и дейности, с цел да намерим метод да продължим напред. Британските кораби би трябвало и ще бъдат предпазени ", написа през днешния ден Хънт в Туитър.
 
Иранският външен министър Зариф е споделил на Хънт, че задържането на петролния танкер под английски байрак би трябвало да бъде прегледано от правораздаването, тъй като е нарушил правила на морското право.

 
Кризисният комитет " Кобра " на английското държавно управление ще се събере за повторно след задържането в Ормузкия пролив на петролния танкер " Стена Имперо " от иранските управляващи. Срещата ще бъде довечера, заяви говорителка на държавното управление, представена от ДПА. Първата среща на комитета " Кобра " след задържането на танкера бе нощес.
 
Европейският съюз изрази през днешния ден дълбока угриженост във връзка със задържането от Иран на петролен танкер под английски байрак в Ормузкия пролив, съобщи Франс прес.
На фона на към този момент напрегната обстановка при този процес на събитията рисковете от нова ескалация се усилват и се подронват напъните за намиране на решение на сегашната рецесия, показва в изказване европейската дипломатическа работа.
 
Европейски Съюз упорства за неотложно освобождение на петролния танкер и на неговия екипаж, а също приканва към въздържаност, с цел да бъде избегнато в допълнение напрежение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР