Иранският режим налага цензура върху достъпа до интернет - заради

...
Иранският режим налага цензура върху достъпа до интернет - заради
Коментари Харесай

Кой и защо трие постовете, свързани с протестите в Иран?


Иранският режим постанова цензура върху достъпа до интернет - поради митингите, провокирани от гибелта на Махса Амини. Но и самите обществени мрежи лимитират изявления и мнения.

Протестни графити против спиранията на интернет в Иран

или демонстрират косите си - след хората в Иран са на улиците и стачкуват против режима. Според последната информация от правозащитната организация Iran Human Rights по време на демонстрациите са загинали 133-ма души.

Младата кюрдка на 13-и септември, тъй като не носела хиджаба си вярно. Малко след ареста Амини мистериозно губи схващане в полицейския сектор и умира три дни по-късно.
Редакцията предлага
Оттогава насам. Точно противоположното - видеа и фотоси демонстрират бруталните дейности на органите на реда против стачкуващите. Постовете се споделят неведнъж онлайн - най-много в Инстаграм, който е изключително публикуван в Иран. Тази платформа бе една от последните, които действаха в ислямската страна. Но към този момент не е по този начин.

По осем часа без мобилен интернет

Иранският режим блокира достъпа до Инстаграм преди към две седмици и доста ограничи достъпа до интернет изобщо. Мобилните мрежи " се изключват ", оповестяват от лондонската организация за мониторинг на интернет " NetBlocks ". Трите огромни мобилни оператора в Иран са блокирани по към осем часа дневно - от следобяд до среднощ, удостоверява и американската мониторингова организация " Kentik ". Това са точно часовете, в които се провеждат митингите и надлежно би било допустимо да се отразяват онлайн. Все отново тази седмица е имало един ден, в който мобилният интернет не е бил спиран.

Достъпът до обществените мрежи обаче е все по-труден, а инструментите за заобикаляне на цензурата като Tor и Psiphon стават все по-популярни. До някои от обществените мрежи към момента има достъп от компютър. " Иранците имат 20-годишен опит в заобикалянето на цензурата в интернет. Те разполагат с доста запаси, употребяват VPN (виртуална частна мрежа, която разрешава анонимно да се употребява интернет, бел. ред.) ", споделя Маркус Михаелсен от Брюкселския свободен университет.

Цензура в Инстаграм?

За рестрикциите в обществените мрежи обаче е виновен освен иранският режим - критици упрекват самите платформи в ограничение на достъпа. Активисти и медии оповестяват за отстранени хаштагове, видеа и изявления в Инстаграм. Родената в Иран актриса и активистка Назанин Бонианди пита за какво Meta, която ръководи Facebook и Инстаграм, трие толкоз доста изявления, свързани с митингите в Иран.

Американско-иранският публицист Саман Арбаби публицист упреква Meta, че неотдавна е премахнала видеоклип, на който се вижда по какъв начин протестиращи желаят гибелта на иранския водач. Компанията почита повече диктаторите, в сравнение с знамената и лозунгите, написа в Туитър Арбаби. Постът му, за който се твърди, че е генерирал към 3,3 милиона интеракции, също е бил заличен. Иранската емигрантска телевизия " Маното "  и документалната мрежа " 1500 Тасвир "  също оповестяват за изтрити постове.

Протестите след гибелта на Махса Амини не престават към този момент седмици

" И аз го забелязах и усетих ", споделя Маркус Михаелсен. В момента той работи по тематиката дружно със собствен ирански сътрудник, като събира подобаващи образци, в които наличието е било блокирано незабавно, въпреки други сходни да са били позволени. " Понякога е мъчно да се изясни за какво насоките (на Meta, бел. ред.) се ползват толкоз фрапантно. В момента не мога да дам пояснение. Но е по този начин. "

Мета: Рестрикции няма

В отговор на въпрос на Дойче Веле говорител на компанията декларира: " Ние сме извънредно ангажирани с правото на хората на достъп до интернет, в това число в. Иранците употребяват приложения като Инстаграм, с цел да се свързват с околните си, да намират информация и значими сведения, с цел да хвърлят светлина върху събитията - и се надяваме, че иранските управляващи скоро ще възстановят достъпа им. Междувременно нашите екипи наблюдават от близко обстановката и са съсредоточени върху това да отстраняват единствено наличие, което нарушава нашите правила, като в същото време отстраняват оптимално бързо грешките при приложението им ".

От Meta споделят още, че рестриктивните мерки на наличието за " Маното "  са били мярка за битка със спама, която в това време е била анулирана. Някои изявления са били възобновени със задна дата. И към " 1500 Тасвир " има съмнения за спам, тъй като имала доста изявления за митингите.

Дали спасението е в Старлинк?

Как може всичко това да бъде избегнато? Илон Мъск, шефът на " SpaceX ", желае да употребява Старлинк, с цел да преодстави посредством сателитите достъп на Иран до интернет. Експерти обаче считат, че антените в страната са прекомерно малко, с цел да може този проект да сработи. Използването на смарт телефон или елементарен рутер е незадоволително.

В коментар за " Ню Йорк Таймс " Махса Алимардани от правозащитната организация " article 19 "  твърди, че за възстановяване на обстановката в Иран не са нужни " неизпробвани сателитни мрежи " - има доста други разновидности. Например Meta значително да форсира реакциите си и да построи връзки с реномирани правозащитни организации. Защото спреният достъп до интернет би могъл да се трансформира във " въпрос на живот и гибел ".

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР