Иранският принц в изгнание Реза Пахлави, син на последния шах

...
Иранският принц в изгнание Реза Пахлави, син на последния шах
Коментари Харесай

Ирански принц: Падането на режима в Техеран е въпрос на време

 Иранският принц в заточение Реза Пахлави, наследник на последния шах на Иран, през вчерашния ден предсказа скорошно рухване на Ислямската република и прикани Запада да не води договаряния с нейните ръководители, заяви " Франс прес ".

На конференция във Вашингтон Реза Пахлави направи паралел сред протестните демонстрации в Иран през последните месеци и ислямската гражданска война, която докара до свалянето на татко му от власт при започване на 1979 година.

Падането на режима в Техеран е " единствено въпрос на време ", съобщи 59-годишният някогашен престолонаследник, който живее в предградие на американската столица. " Остават единствено няколко седмици или месеци, с цел да се стигне до окончателното строполясване, също като през трите последни месеца на 1978 година преди революцията ", добави той.

Иранските опозиционери в заточение към този момент неколкократно предричаха идното рухване на режима в Техеран, отбелязва организацията. Реза Пахлави обаче увери, че иранците могат " да усетят тази опция за първи път от 40 години ".

През ноември иранците всеобщо излязоха по улиците в доста градове на страната, с цел да стачкуват против повишението на цените на бензина, само че демонстрациите им бяха грубо смазани от управляващите, напомня Агенция Франс Прес. През последните дни избухнаха нови митинги, най-много измежду университетската юноша в Техеран,когато иранската войска призна, че несъзнателно е свалила украински пътнически аероплан, откакто в началото отхвърляше всякаква отговорност.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп неотложно изрази поддръжка за стачкуващите и предизвести управляващите против всевъзможни репресии.

В изявлението си на конференция в института " Хъдсън " Реза Пахлави поддържа политиката на " оптимален напън " на Тръмп върху Ислямската република. " Време е да се признае, че това не е естествен режим и че той няма да промени държанието си ", съобщи принцът.

" Моите сънародници схващат, че този режим не може да се реформира и би трябвало да бъде пропъден ", добави Реза Пахлави. Той се разгласи срещу възобновяване на династията си и изрази подготвеност да поддържа необятна коалиция иранци, която да размени сегашния режим със световна народна власт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР