Иранският президент Хасан Роухани се е извинил на Украйна за

...
Иранският президент Хасан Роухани се е извинил на Украйна за
Коментари Харесай

Иран се извини на Украйна и Канада

Иранският президент Хасан Роухани се е извинил на Украйна за сваления с ракета пътнически аероплан край Техеран, заяви пресслужбата на украинския президент Владимир Зеленски. Двамата са провели телефонен диалог. Роухани е заречен на Зеленски, че " всички забъркани хора в тази въздушна злополука ще бъдат изправени пред правораздаването ". Зеленски е изискал от Техеран телата на 11-те украински жертви да бъдат върнати до 19 януари. Той сподели още, че украинските дипломати са подготвили лист със стъпки за разрешаване на въпроса с обезщетенията. Иранската страна се съгласи с Украйна по този въпрос.

Hа 8 януари " Боинг " със 176 пасажери на борда бе свален от ракета няколко минути след излизането от Техеран. Загинаха всички на борда му. На 11 януари Иран пое отговорността за нещастието.

Роухани изрази съболезнования и в телефонен диалог с канадския министър председател Джъстин Трюдо. На брифинг след диалога Трюдо акцентира, че признанието на Иран е значима крачка, само че би трябвало да бъде сторено повече пред роднините на жертвите.

Иран сътвори специфична работна група, която да подкрепя превозването на телата на жертвите до родината им. Групата е инструктирана неотложно да стартират работа в сходство с настояванията на роднините на починалите.

Значителна част от канадците, починали при злополуката, са от ирански генезис и са били учени, професори, лекари и студенти от влиятелни канадски университети. Това разкри професорът по интернационално право в университета " Макгил " в Монреал Паям Ахаван, който е представител на иранската диаспора в Канада. Според Ахаван починалите са били част от " огромното източване на мозъци от Иран ", които са избрали Канада, с цел да стартират нов живот.

Междувременно стотици студенти участваха в протест пред постройката на университета " Амир Кабир " в Техеран. Те уважиха починалите в злополуката, само че и желаеха оставки и съд над виновните за нещастието. Те даже демонстративно раздраха портрета на ген. Касем Солеймани, който почина при офанзива преди дни. Полицията разпръсна участниците.

Отделно английският дипломат в Иран Робърт Макуайър бе арестуван за няколко часа за образуване и присъединяване в митингите на студенти в Техеран, оповестява РИА " Новости ". " Британският дипломат в Техеран участва на митинга и взе участие в организирането, подбуждането и воденето на някои радикални акции ", бе обяснението на Техеран. В туитър дипломатът отвърна, че не е " взел участие демонстрациите. Аз пристигнах да вземам участие в това, което бе оповестено като бдение в памет на жертвите на злополуката. Нормално е да почетеш жертвите, някои от които бяха британци. Напуснах (мястото на събитието) пет минути, откакто някой стартира да скандира ". Британският външен министър Доминик Раб окачестви задържането му като " крещящо нарушаване на интернационалното право ".

Доналд Тръмп предизвести Иран да не подхваща репресии против митингите. " Не може да се случи следващото кръвопролитие на мирни протестиращи, нито прекъсване на интернет. Светът следи ", написа той в туитър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР