Иранският президент Хасан Рохани заяви, че кризите в Близкия изток

...
Иранският президент Хасан Рохани заяви, че кризите в Близкия изток
Коментари Харесай

Иран призова кризите в Близкия изток да бъдат решавани чрез диалог, без чуждестранна намеса



Иранският президент Хасан Рохани съобщи, че рецесиите в Близкия изток би трябвало да бъдат решавани посредством разговор сред районните играчи, без интервенция на "чуждестранни сили ", съобщи Франс прес.

"Смятаме, че в случай че в района има проблем, той може да бъде решен посредством разговор ", сподели Рохани в слово по случай откриването на ново пристанище в Шабахар, Югоизточен Иран. "Не се нуждаем нито от оръжия, нито от интервенция на задгранични сили. Можем сами да решаваме проблемите посредством разговор, в единение, тъждество и приятелство ", добави той.

Рохани приказва на фона на доста обтегнатите връзки сред шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия в подтекста на битката за въздействие в района. Рияд и Техеран поддържат противоположни лагери в споровете, разкъсващи Сирия, Ирак и Йемен, а също по този начин в Ливан и Бахрейн. Иран приветства през ноември скорошните победи над групировката "Ислямска страна " в Ирак и Сирия. Техеран взе ефективно присъединяване в борбите против джихадисткото формирование на страната на управляващите в Багдад и Дамаск.

В същото време иранската интервенция в Ирак и Сирия тревожи Запада. Франция подозира, че Техеран се поддава на "хегемонистични изкушения " в района и от седмици приканва Ислямската република да води разговор с интернационалната общественост за районната си политика и балистичната си стратегия. Техеран изрично отхвърля. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила, заел несъмнено враждебна позиция по отношение на Иран, упрекна Техеран през октомври, че сее "смърт, опустошение и безпорядък в целия свят ", отбелязва Българска телеграфна агенция.

"Никоя страна не може да претендира, че е преобладаваща мощ в района. Дори великите сили не можаха да реализират тази цел ", посочи в словото си Рохани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР