Иранският президент Хасан Рохани заяви, че чуждестранните сили създават нестабилност

...
Иранският президент Хасан Рохани заяви, че чуждестранните сили създават нестабилност
Коментари Харесай

Иранският президент ще представи пред ООН план за сигурност в Залива

Иранският президент Хасан Рохани съобщи, че задграничните сили основават неустойчивост в региона на Персийския залив. Изявлението идва на фона на напрежението сред Вашингтон и Техеран от последните месеци и нападенията над петролни съоръжения в Саудитска Арабия. Часове по-рано Рияд даде обещание да вземе нужните ограничения след офанзивите.

Президентът Хасан Рохани произнесе тирада, излъчена по малкия екран, от военния церемониал в чест на годишнината от началото на войната сред Иран и Ирак през 1980 година

" Чуждестранните сили могат да основат проблеми и неустановеност на нашите нации и на нашия район. Стойте настрани! ", прикани Рохани ден след решението на Вашингтон да изпрати - по молба на Рияд, спомагателни военни и съоръжение в Саудитска Арабия, с цел да ускори отбранителните й качества.

Иранският президент даде обещание да показа пред Общото заседание на Организация на обединените нации проект за сигурност в Залива в съдействие с други страни. И посочи, че страната му не нарушава непознати граници и няма да разреши нарушение на личните й граници.

Бунтовниците хуси от Йемен поеха отговорност за офанзивите против петролни уреди на 14 септември, само че Вашингтон и Рияд считат за виновен Техеран.

" Ако следствието потвърди, че нападенията са осъществени от иранска територия, ще считаме това за акт на война ", сподели почитан саудитски източник, представен от Ройтерс.

Часове по-рано и саудитският външен министър Адел Ал-Джубейр съобщи, че страната му държи Иран виновен, тъй като дроновете и ракетите, употребявани при офанзивите, са направени и доставени от Иран.

" Ако не престават по този път, рискуват боен отговор. Но никой не желае война ", акцентира първият посланик на Рияд.
 Съединени американски щати: Иран би трябвало да сервира отговорност за нападенията против Арамко Съединени американски щати: Иран би трябвало да сервира отговорност за нападенията против Арамко
Съединените щати и Саудитска Арабия са единомислещи, че Иран би трябвало да понесе отговорност за нападенията против саудитски петролни обекти, стана ясно сле...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР