Иранският президент Хасан Рохани представи днес пред парламента проектобюджет в

...
Иранският президент Хасан Рохани представи днес пред парламента проектобюджет в
Коментари Харесай

Иран вдига заплати на фона на санкциите на САЩ

Иранският президент Хасан Рохани показа през днешния ден пред Народното събрание проектобюджет в размер на 4700 трилиона риала. Той съобщи, че американските наказания ще обиден живота на иранците и икономическия напредък, само че няма да слагат на колене държавното управление, съобщи Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от многостранното нуклеарно съглашение с Иран през май и наложи още веднъж наказания на Иран, в това число върху петролната му индустрия. "Целта на Америка е да сложи на колене иранската ислямска система. Тя няма да успее, само че глобите безспорно ще обиден живота на хората, развиването на страната и икономическия напредък ", съобщи Рохани пред Народното събрание. Речта му бе предадена директно по държавната телевизия. По думите му проектобюджетът за идната година по иранския календар, която стартира на 21 март 2019 година, ще бъде в размер на 4700 трлн. риала. По неофициалния обменен курс това се равнява на към 47 милиарда щатски $.

Рохани сподели, че държавните чиновници ще получат 20-процентно нарастване на заплатите. Бюджетът включва дотации в размер на 14 милиарда $ за даване на по-евтини артикули от първа нужда като храна и медикаменти. В тазгодишния бюджет тази сума бе 13 милиарда.

Официални лица споделиха, че бюджетът е ориентиран към облекчаване на главните потребности на хората с невисок приход, в това число държавни чиновници и пенсионери, за поддръжка на производството, заетостта и за възобновяване на хиляди държавни планове, които благодарение на частни вложители да бъдат извадени от задънената улица, в която се намират, означи Ройтерс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР