Иранският президент Хасан Рохани повтори своята теза, че страната му

...
Иранският президент Хасан Рохани повтори своята теза, че страната му
Коментари Харесай

Рохани заяви, че Иран може да остане в ядреното споразумение

Иранският президент Хасан Рохани повтори своята теза, че страната му ще резервира уговорката си към договорката за нуклеарната стратегия от 2015 година, в случай че е допустимо иранските ползи да бъдат предпазени. Той дефинира отдръпването на Съединени американски щати от съглашението като "погазване на моралните правила " в политиката и дипломацията, съобщи Ройтерс.

"Оттеглянето на Съединени американски щати е тъпчене на моралните правила в политиката и дипломацията и е в прорез с интернационалните правила ", сподели Рохани на среща с пристигналия на посещаване в Техеран президент на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена.

"Ако останалите пет страни продължат да съблюдават съглашението, Иран ще остане част от него, без значение от това каква е волята на Америка ", уточни Рохани в изявление, което беше излъчено по иранската телевизия.

Решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила от вторник да се отдръпна от договорката за нуклеарната стратегия обезпокои европейските съдружници, хвърли сянка на неустановеност върху международните доставки на нефт и увеличи риска от спор в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Иран към този момент е заявявал преди този момент, че ще резервира уговорката си към съглашението, страни по което още са Англия, Китай, Франция, Германия и Русия. Условието за това е тези от силите, които към момента поддържат контракта, да създадат по този начин, че Иран да бъде предпазен от наказания против съществени браншове от стопанската система си като, да вземем за пример, петролния, отбелязва Ройтерс.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф отпътува на обиколка, с цел да се срещне с сътрудниците си от шестте международни сили по съглашението без Съединени американски щати. Смята се, че дипломатическата совалка е финален опит да бъде избавено съглашението след отдръпването на Вашингтон.

Иранските консерватори ускориха рецензиите си към държавното управление поради позицията му по въпроса, съобщи Франс прес.

"В сегашната обстановка, да останем в нуклеарното съглашение без да получим ясни гаранции (от страна на Европа), сигурно не служи на националните ползи на страната ", сподели в официално съобщение аятолах Ахмад Джанати, ръководител на Събранието на специалистите, което избира висшия началник на Ислямската република. Той прикани президента Хасан Рохани, проектант на иранската нуклеарна договорка, да "поднесе извинения на иранския народ за вредите, породени " на страната от съглашението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР