Иранският президент Хасан Рохани обвини Израел и САЩ за напрежението

...
Иранският президент Хасан Рохани обвини Израел и САЩ за напрежението
Коментари Харесай

Рoхани обвини Израел и САЩ в регионално напрежение преди срещата с Ердоган и Путин

Иранският президент Хасан Рохани упрекна Израел и Съединени американски щати за напрежението в Близкия изток , преди тристранната среща в Анкара с съветските и турските му сътрудници за Сирия, оповестява " Таймс ъв Израел ".

" Днес това, което се случва в този район и визира доста страни по света , е резултат от неправилни проекти и конспирации на Съединените щати . Декларирахме непрестанно, че районните въпроси би трябвало да се вземат решение от районните страни и посредством разговор ", разяснява Рохани представен от " Тасним ".

" Ако желаеме установяването на същинска сигурност в този район, би трябвало да бъде спряна изцяло експанзията от страна на Съединени американски щати и провокативните намеси от ционисткия режим . В противоположен случай ще станем очевидци на продължаването на несигурността ", добавя той.

Според Рохани, Израел и Съединени американски щати поддържат Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в техните военни дейности в Йемен , предоставяйки им както оръжие, по този начин и разузнаване.

Напрежението в района се ускорява от нападението против саудитски петролни уреди , за което подкрепяните от Техеран хуси поеха отговорност, до момента в който представители от администрацията на Тръмп упрекват директно Иран.
 Хусите се заканиха да продължат да удрят саудитските рафинерии
Хусите се заканиха да продължат да удрят саудитските рафинерии

Рияд би трябвало да " спре експанзията против Йемен "

" По време на диалозите президентите на двете страни нарекоха връзките сред Техеран и Анкара мощни , другарски и разширяващи се. Освен това акцентираха нуждата от усилване и развиване на съдействието във всички области ", се споделя в изказване на формалния уебсайт на президента на Иран, след срещата му с Реджеп Ердоган.

" Моделът на тристранното съдействие сред Иран, Турция и Русия за гарантиране на сигурността в Близкия изток е от изгода за района . Стабилното действие на водните направления в Персийския и Оманския заливи, както и в протока Ормуз е от изключително значение за Техеран, който е задължен да подсигурява тяхната сигурност ", добавя Рохани.

Ердоган от своя страна отбелязва " неефективността на американските наказания против Иран. Поддържането на нуклеарна договорка е от решаващо значение за триумфа на разговора и дипломацията ", сподели той по време на диалозите.
 Иран припомня на Съединени американски щати: Всичките ви бази в Средния Изток са в обсега на ракетите ни
Иран припомня на Съединени американски щати: Всичките ви бази в Средния Изток са в обсега на ракетите ни

Техеран отхвърли " безсмислените " обвинявания, че стои зад офанзивите против саудитската рафинерия

Относно Сирия, Иран и Русия бяха твърди последователи на сирийския президент Башар Асад, до момента в който Турция поддържа бойците на опозицията . Но защото позицията на Асад наподобява все по-сигурна, целта на Турция се измества към попречване на всеобщ приток на бежанци от Идлиб в северозападната част на Сирия.

Турция е обезпокоена от непрекъснатото нахлуване на сирийските сили в района , подкрепено от съветските Военновъздушни сили, макар поредицата от преустановяване на огъня.

Турция има 12 наблюдателни пункта в Идлиб за използване на съглашението за буферна зона, реализирано преди година с Русия, с цел да предотврати пълномащабно сирийско нахлуване. Но постовете наподобяват все по-застрашени, като един от тях е отсечен от останалата част на Идлиб, когато сирийските сили напреднаха предишния месец.
 Турция и Съединени американски щати на разнообразни позиции за зоните за сигурност в Сирия
Турция и Съединени американски щати на разнообразни позиции за зоните за сигурност в Сирия

Според Ердоган, Съединени американски щати поддържат терористи

Руските авиационни удари не престават в района макар последното преустановяване на огъня на 31 август.

" Голяма част от терористите към момента участват в тази зона ... и бойци не престават да стрелят по позициите на държавните сили ", разяснява в петък съветникът на Кремъл Юрий Ушаков.

Турция съобщи, че водачите ще обсъдят най-новите развития в Сирия, както и " обезпечаване на нужните условия за непринудено завръщане на бежанците и разискване на взаимна стъпка, която би трябвало да бъде подхваната в идния интервал за реализиране на трайно политическо решение ".
 Съединени американски щати подготвени да изпратят военни в Сирия
Съединени американски щати подготвени да изпратят военни в Сирия

150 души ще пазят границата с Турция

Москва желае прогрес в основаването на парламентарен комитет , който да следи идващия стадий от политическото споразумяване в Сирия. Това ще даде на Путин политическа победа , която да добави към военните си победи, разяснява пред Агенция Франс Прес Дейрин Халифа, старши анализатор в Сирия в International Crisis Group.

Междувременно Турция има и други терзания във връзка с Сирия .

Нееднократно заплашва, че ще стартира трансгранична атака против сирийските кюрдски сили , които смята за съдружници с кюрдските бойци на личната си територия.

Това обтяга връзките на Турция със съдружника в НАТО, Съединени американски щати , който поддържа сирийските кюрди като съществена бойна мощ против " Ислямска страна ".

Съединени американски щати дадоха обещание да работят с Турция за изчистване на кюрдските сили надалеч от нейната граница, само че Анкара изяснява, че напредъкът е " козметичен " и може да стартира интервенция в Сирия до края на този месец .
 Китай: Никой не може да забие чеп в връзките ни с Русия, жертван е на крах
Китай: Никой не може да забие чеп в връзките ни с Русия, жертван е на крах

Обвиненията на Съединени американски щати против Иран за саудитската рафинерия са безотговорни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР