Иранският президент Хасан Рохани и турският държавен глава Реджеп Тайип

...
Иранският президент Хасан Рохани и турският държавен глава Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган и Рохани в Техеран: Ще работим срещу териториалния разпад на Ирак и Сирия

Иранският президент Хасан Рохани и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган разкритикуваха референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан. След срещата сред двамата в Техеран Рохани сподели, че двете страни ще работят дружно, с цел да се опълчват на разпадането на Ирак и за понижаване на напрежението в района, предава БНР.

Иранският държавен глава Хасан Рохани съобщи, че Иран и Турция ще работят дружно против териториалния разпад на Ирак и Сирия. Рохани акцентира устрема на Иран и Турция към мир и непоклатимост в района и дефинира извършения в Иракски Кюрдистан референдум като еретически скрит план на непознати страни. По думите му, двете страни не одобряват етническия и набожен фракционизъм. Той добави, че значима цел за Анкара и Техеран е битката с тероризма, без значение той под какво име е - " Ислямска страна ", " Ал Нусра " или ПКК.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган още веднъж заплаши със съществени ограничения от страна на Турция и прикани кюрдското районно управление да се откаже от неверния си ход, защото никой различен в света, с изключение на Израел, не го поддържа. Турският водач за следващ път назова референдума за самостоятелност нелегитимен и акцентира, че той е недопустим за Турция.

Държавните глави подчертаваха върху устрема за усилване на двустранната търговия. Турция ще усили вноса си на природен газ от Иран. Бяха обрисувани разнообразни ограничения за поощряване на стокооборота за той от сегашните 10 да доближи до 30 милиарда $ годишно, за съдействието в енергийната и банковата сфера, вложенията и туризма. Рухани и Ердоган оповестиха, че търговията сред двете страни ще се прави в национални валути

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР