Иранският президент Ебрахим Раиси призова днес за национално единство, предаде

...
Иранският президент Ебрахим Раиси призова днес за национално единство, предаде
Коментари Харесай

Иранският президент се опита да успокои напрежението в страната на фона на продължаващите протести

Иранският президент Ебрахим Раиси прикани през днешния ден за национално единение, съобщи Асошиейтед прес.

Той направи опит да успокои недоволството против властта в Иран на фона на продължаващите от седмици антиправителствени митинги, които в това време обгърнаха университетите и гимназиите.

Раиси призна, че Ислямската република има " недостатъци и дефекти ", само че повтори формалната позиция на управляващите, че вълненията, провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини след задържането ѝ от нравствената полиция, не са нищо повече от скрит план на враговете на Иран.

" Днес решимостта на страната е ориентирана към съдействие за решавана на проблемите на хората ", сподели иранският президент в Народното събрание. " Необходимо е да има национално единение и единодушие, тъй като те вършат нашите врагове безпомощни ", добави той.

Раиси повтори изказванията на иранския висш водач аятолах Али Хаменей, който през вчерашния ден в първия си коментар на митингите упрекна Съединени американски щати и Израел, че разпалват размириците. Това е позната тактичност на иранските ръководители, които още от дните на Ислямската гражданска война през 1979 година са подозрителни към западното въздействие и постоянно упрекват за проблемите на страната външни врагове, без да показват доказателства за това, отбелязва АП.

След формалното начало на академичната година предходната седмица демонстрациите бързо обгърнаха и университетите. В обществените мрежи се популяризират видеозаписи, на които студенти показват взаимност с задържани сътрудници и приканват за завършек на Ислямската република. Разтърсени от вълненията, доста от висшите образователни заведения взеха решение образователните занятия тази седмица да бъдат онлайн.

В неделя влиятелният Технически университет " Шариф " в Техеран се трансформира в полесражение, откакто силите за сигурност обкръжиха кампуса му и използваха сълзотворен газ против стачкуващи, които обкръжиха на паркинг. Студентски съюз заяви, че полицията е задържала стотици студенти, само че след това мнозина от тях са били освободени.

На видеозапис от през вчерашния ден студенти стачкуват в техеранския университет " Тарбиат Модарес " и скандират " Хвърлените в пандиза студенти би трябвало да бъдат освободени ". В различен ВУЗ, Университета " Хаям " в консервативния град Машхад, учащи скандираха " Унивеситът " Шариф " се трансформира в затвор! Затворът " Евин " стана университет! ", имайки поради едноименния печално прочут затвор в Техеран.

Протестите, наподобява, обгръщат и гимназиите в Иран, където момчетата и девойките учат настрана един от различен. Групи млади девойки развяваха демонстративно хиджабите (забрадките), които би трябвало да носят наложително, и скандираха " Жена! Живот! Свобода! " в намиращия се западно от столицата град Карадж и в кюрдския град Санандадж, излиза наяве от всеобщо споделяни видеокадри.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР