Иранският парламент днес прие спешно закон, класифициращ всички американски военни

...
Иранският парламент днес прие спешно закон, класифициращ всички американски военни
Коментари Харесай

Иран смени закона: Вече всеки US военен е терорист

Иранският парламент през днешния ден одобри незабавно закон, класифициращ всички американски военни сили като " терористични ". Това става след убийството в Ирак на иранския военачалник Касем Солеймани при американски въздушен удар, съобщи Франс прес.

Депутатите внесоха корекция в утвърден наскоро закон, който афишира за " терористични " американските сили, ситуирани в регион, разпрострян се от Африканския рог през Близкия изток до Централна Азия.

Съгласно новия текст това определение към този момент обгръща " всички чиновници на Пентагона и обвързваните с тях служби и организации, както и ръководителите, забъркани в гибелта на Касем Солеймани ", съобщи ТАСС, базирайки се на иранската осведомителна организация Фарс.

Поправката, гласувана по време, когато Солеймани ще бъде заровен в родния си град Керман, наподобява има най-много алегорично значение, считат наблюдаващи.

Първоначалният текст на закона беше признат през април 2019 година и в него се споделяше, че Иран " счита Съединени американски щати за страна, която е спонсор на тероризма ".

Тогава Техеран показа закона като реципрочна мярка в отговор на решението на Вашингтон да включи иранския корпус на Гвардейците на ислямската гражданска война в листата си на задграничните терористични организации, напомня Агенция Франс Прес.

В същото време се разбра, че Пентагонът се разграничи от заканата на президента Доналд Тръмп, че ще бомбардира ирански културни обекти независимо от интернационалната възбрана за такива офанзиви, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на защитата Марк Еспър съобщи, че Съединени американски щати ще съблюдават законите за въоръжени спорове. На въпрос дали това изключва бомбардиране на културни обекти, Еспър натърти: " Такива са законите за въоръжени спорове. "

Разногласието сред президента и шефа на Пентагона идва в миг на изострени напрежения с Техеран след въздушен удар, при който беше погубен командирът на иранските елитни Бригади ал Кудс военачалник Касем Солеймани. Тръмп два пъти предизвести, че ще удари ирански културни обекти, в случай че Техеран нанесе ответни удари против Съединени американски щати.

Съгласно Хагската спогодба от 1954 година страните би трябвало " да подхващат всички вероятни ограничения " за отбрана на културни обекти и би трябвало да се въздържат " от всевъзможни враждебни дейности против такива обекти ".

Пентагонът от дълго време е изготвил лист на евентуални цели в Иран и на свързани с Иран цели в Близкия изток. Те минават подробен развой на одобрение в Пентагона, с цел да се дефинира дали са законни, подобаващи и пропорционални на дадени ирански дейности. Едва след приключването на този развой лист на евентуални цели се изпраща на президента за утвърждение, отбелязва АП.

Междувременно Германия разгласи, че ще изтегли част от разположените си в Ирак бойци и ще ги предислоцира в Йордания и Кувейт заради напрежението в района, съобщи Франс прес.

Германският контингент в Багдад и Таджи северно от иракската столица е с бройка към 30 души. Той ще бъде краткотрайно понижен и част от бойците ще бъдат трансферирани в Кувейт и Йордания, заяви представител на немското министерство на защитата.

Германският министър на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер и външният министър Хайко Маас изпратиха писмо до депутатите, че войските в иракските бази в Багдад и Таджи краткотрайно ще бъдат " редуцирани ", съобщи ДПА.

Двамата подчертаха, че договарянията с иракското държавно управление за продължение на задачата за обучаване на иракските военни ще продължат.

Германия има общо 120 бойци в Ирак, само че болшинството от тях не са основани в Таджи и Багдад. По този мотив министрите прецизираха, че бойците, ситуирани там, бързо ще бъдат преместени в Кувейт и ще бъдат върнати, в случай че образованието се възобнови. Германия към този момент подреди на бойците в Таджи и Багдад да не излизат отвън базите си след убийството на ген. Касем Солеймани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР