Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф каза днес,

...
Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф каза днес,
Коментари Харесай

Иран ще търси "ясно бъдеще" за ядреното споразумение

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф сподели през днешния ден, че се надява неговият дипломатически маратон, почнал през днешния ден с аудиенция в Пекин, да разреши да се очертае бъдеща ясна рамка на нуклеарното поразумение след отдръпването на Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес.

След китайската столица, където Зариф дойде през днешния ден по обед, иранският външен министър би трябвало да посети Москва, а по-късно и Брюксел, където ще се срещне с външните министри на Франция, Германия и Англия.

Надяваме се с тази аудиенция в Китай и в други страни, да бъдем в положение да създадем ясна бъдеща рамка на съглашението, подписано през 2015 година. Това съобщи Зариф на среща в Пекин с неговия китайски сътрудник Ван И, съгласно превода на изказването му на мандарин.

"Най-съществената причина за тази аудиенция е да се сложи начало на разговора с всички страни, които остават в съглашение по иранската нуклеарна стратегия ", добави Зариф.

Китай е измежду шестте сили (освен Съединени американски щати, Русия, Франция, Англия и Германия), сключили с Иран историческо съглашение, предвиждащо анулация на глобите против Иран в подмяна на уговорката на Техеран да не се снабдява с нуклеарно оръжие.

Китай остро разкритикува решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила да изтегли страната си от съглашението и да възобнови глобите.

"Ние сме подготвени да водим навреме стратегически полемики с Иран (...). Убеден съм, че тези визити в разнообразни страни ще подобрят разбирането на тези страни, в това число и на Китай, на иранската позиция ", съобщи Ван И в диалога си с иранския външен министър.

Сдържаният оптимизъм на Зариф пролича в изказването му при идването в Пекин. "Ние сме подготвени на за всички разновидности (...). Ще забележим по какъв начин (европейските страни) биха подсигурили, че ползите на Иран ще бъдат предпазени ", в случай че Техеран "остане в съглашението ", сподели Зариф, представен от иранската организация Исна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР