Иранският лидер аятолах Хаменей на срещата си с президента на

...
Иранският лидер аятолах Хаменей на срещата си с президента на
Коментари Харесай

Иран предлага на Русия заедно да изолират Америка

Иранският водач аятолах Хаменей на срещата си с президента на Русия Владимир Путин прикани към отвод от използването на $, като по този метод се изолират Съединени американски щати. Опитите на Вашингтон по едно и също време да изолират Русия и Иран, синхронно „ включвайки “ наказания, водят до по-тясното доближаване сред двете страни, от което, за своя полза, се възползва Азербайджан. За какво говореха водачите на трите страни в Техеран.
„ Ние сме способни да отразим американските наказания и да изолираме Америка “, съобщи духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей по време на срещата си с Путин в Техеран. „ Съединени американски щати могат да бъдат изолирани, в случай че се откажем от $ и го сменяем с национални валути в двустранните интервенции “, разясни той.
Хаменей назова съветския началник мощна персона, а руснаците – хора, оптимални за „ вземането на решения и работа “. „ С Русия може да се сътрудничи в това, което се отнася до огромни дейности, които изискват решителност и упоритост като от супердържава и с нея може да се сътрудничи логичен “, заключи духовният водач на Ислямската република.
Резултатите от срещата на Путин с президента на Иран Хасан Роухани и пристигналия в Техеран президент на Азербайджан Илхам Алиев свидетелстват за това, че концепцията за отвод от доларовата взаимозависимост в избран смисъл към този момент се осъществя. Москва, Техеран и Баку преглеждат опцията за преход на търговията в национални валути. За това след края на техеранската среща на високо ниво заяви Роухани.
Иранският президент също по този начин съобщи: „ Ние имаме намерение да създадем зелен митнически кулоар сред трите страни и да съблюдаваме единни митнически стандарти “.
Ние обсъдихме значими въпроси в областта на стабилността, битката против престъпността, против тероризма, само че в основата на нещата, несъмнено, лежат проблемите от стопански темперамент “, съобщи Путин по време на конференцията след срещата на високо ниво в Техеран.
Руски газ за Иран през азербайджански тръбопроводи
„ Русия е подготвена да доставя газ към северната част на Иран през тръбопроводната система на Азербайджан “, акцентира Путин. Руският президент установи, че всички три страни интензивно създават тези въглеводороди (по данни на ОПЕК Русия е на второ място, Иран на трето, а Азербайджан на 34-то). При това „ колкото и да е необичайно, има интерес към доставките на тази суровина един на различен, имайки поради вътрешната логистика “, означи Путин. „ Добре е известно, че Русия, Иран и Азербайджан са огромни производители на въглеводороди, само че това не значи, че ние би трябвало да си конкурираме. Това значи, че ние би трябвало да координираме напъните си “, добави той.
Подобно съдействие е изключително настоящо, отчитайки трудностите, които пораждат за азербайджанските газови планове в Европа. Така, през лятото на тази година група авторитетни интернационалните неправителствени организации (сред които Greenpeace, Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe и Climate Action Network Europe) изпрати на Европейската комисия апел да се откаже от строителството на Трансадриатическия водопровод (ТАП), по който газта от азербайджанското находище „ Шах Дениз “ планираше да се доставя до страните от Европейски Съюз.
Външните фактори „ принуждават “ към взаимноизгодно съдействие и Русия, и Иран, оказали се под относителен напън от страна на Запада. Трябва да се означи, че на 31 октомври Съединени американски щати вкараха нови наказания против Иран, под които попаднаха огромните енергийни компании на страната. Едновременно с това министерството на финансите на Съединени американски щати утвърди нови забрани за американските компании да сътрудничат с Русия, включително и в енергийната сфера (проекти за шистов газ, рандеман на нефт в Арктика).
„ Договореността, която бе достигната от Алиев, Роухани и Путин е директен път към Персийския залив. Това е доста преференциално съглашение за Русия и не по-малко преференциално за Иран и Азербайджан “, означи политологът-иранист, вицепрезидент на Федерацията на мигрантите в Русия (представител на Азербайджан) Маис Курбанов. „ Сближаването на двете страни, Русия и Иран, разполагащи общо с близо 50% от международните ресурси на въглеводороди, е значимо и стопански, и геополитически “, счита той.
Нова права на маршрута „ Север-юг “
Владимир Путин загатна и различен значим евразийски план – интернационалния кулоар „ Север-Юг “, наричайки го един от „ най-преките и евентуално търговски преференциални транспортни направления от Южна Азия към Европа “.
Да поясним: междудържавното съглашение на Русия, Иран и Индия за контейнерни експортно-импортни транспорти бе реализирано още през 2000 година В момента „ Север-юг “ е приет за по-изгоден маршрут спрямо обичайния морски превоз през Суецкия канал (макар и това да се дължи на обстоятелството, че дистанцията е два пъти по-късо). В момента президента Путин поддържа проектите на Техеран за строителството на недостроения сектор западнокаспийски маршрут – правата сред иранското пристанище Рещ на Каспийско море и остарялата граница сред Иран и Азербайджан.
Такъв транспортен кулоар „ ще бъде доста ефикасен за нашата страна, тъй като по този начин доста логистика ще минава през Русия “, отбелязва шефът на Центъра за проучване на страните от Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров. „ С доклад на пазарите на Иран, Пакистан и на страните от Персийския залив, това е сериозен пробив. Освен това не би трябвало да се не помни, че иранците възнамеряват да построят железопътна линия към Средиземно море през територията на Ирак и Сирия, което среща съпротивата на Израел и Съединени американски щати, а ние можем също да участваме в това “, съобщи специалистът.
“Напор “ към Сирия
Сирийската тематика нямаше по какъв начин да не стане един от основните моменти по време на срещата сред Путин и аятолах Хаменей и Хасан Роухани. „ Благодарение на нашите взаимни старания, а също по този начин поради напъните на Турция, обстановката на територията на Сирия се развива доста положително в битката против тероризма и преговорния развой, който минава в Астана, чийто следващ кръг преди малко завърши, е позитивен “, установи съветският президент.
Позицията на Иран бе изразена от аятолах Хаменей на срещата му с Путин: „ Поражението на американската коалиция, поддържаща терористите в Сирия е реалност, който не може да се отхвърли “, въпреки и Съединени американски щати „ да са заети с планирането и подготовката на заприказва, по тази причина и разрешаването на рецесията в Сирия се нуждае от продължение на тясното съдействие “.
„ Иранците сега удържат осезаема победа в Ирак, не давайки на американците да основат самостоятелен Кюрдистан. Сега те желаят да удържат победа и в Сирия “, отбелязва Семьон Багдасаров. „ Този ирански натиск, това имперско възприятие за Иран е похвално, само че какво ще значи това за нас? “
Според него дейното следване на този „ натиск “ ще докара до опълчване със Съединени американски щати и Израел. „ И това се случва в обстановка, когато успеха в Сирия към момента не е удържана “, отбелязва Багдасаров. „ Борбата в Сирия сред другите групировки и интернационалните играчи ще продължава още дълго време “, отбелязва той.
Два триъгълника
„ Правилата на играта се трансформират в района на Близкия и Средния изток “, акцентира политологът и президент на Центъра за стратегически проучвания „ Русия-ислямски свят “ Шамил Султанов. „ Засилва се ролята на районните играчи, в частност може да се приказва за образуването на триъгълник Турция-Иран-Катар “, означи специалиста по време на неотдавнашната конференция „ Оста Москва и Баку: към нова геополитика в Кавказ “. Изменението на геополитическата обстановка е изпълнено с последици, които към този момент не могат да се показват „ нито в Москва, нито в Брюксел, нито във Вашингтон “, счита Султанов.
При тези условия, съгласно политолога, смисъла на Азербайджан нараства. Тук се постанова „ неповторим модел на секуларна страна, сдържаща въздействието на религиозния екстремизъм, като настояща опасност в Средния изток и евентуалната заплаха за Централна Азия. На собствен ред Азербайджан се надява на тази роля, която триъгълникът Русия-Иран-Турция може да изиграе по въпроса за Нагорни Карабах “ счита Султанов. „ Съществуващият от 1992 година преговорен формат – Минската група на ОССЕ, от дълго време не работи “, счита специалистът. При всеки случай, съгласно наблюдаващите, форматът на триъгълника Москва-Баку-Техеран дава обещание да бъде ефикасен.
Показателно е, че идната среща на високо ниво на президентите на Иран, Русия и Азербайджан ще премине през 2018 година в Москва, за което заяви на заключителната конференция след актуалната среща президентът на Иран Хасан Роухани. „ Владимир Путин предложи идната среща на високо ниво да се организира в Русия и ние се съгласихме “, обобщи той.
Взгляд
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР