Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция обяви днес, че

...
Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция обяви днес, че
Коментари Харесай

Режимът в Иран обяви протестите за приключили

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война разгласи през днешния ден, че народът на страната и силите за сигурност са потушили размириците, оповестяват международните организации. Близката до религиозния водач аятолах Али Хаменей конструкция твърди, че митингите са подклаждани от непознати врагове - в това число Съединени американски щати, Израел и Саудитска Арабия.

" Революционният народ на Иран, дружно с десетки хиляди членове на милициите " Басидж ", полицията и министерството на разузнаването разрушиха веригата (на размириците), основана от Съединените щати, Англия, ционисткия режим (Израел), Саудитска Арабия, лицемерите (Муджахидините на народа) и монархистите ", се споделя в изказването.

В обществените мрежи има информации за продължаващи демонстрации, само че техният мащаб е по-ограничен. " Инстаграм " към този момент работи в Иран, управляващите оповестиха, че ще бъде прекъсната и блокадата на " Телеграм ", в случай че бъдат отстранени изявленията, призоваващи към нарушение на публичния ред.

РИА Новости заяви по-рано през днешния ден, че консервативният някогашен президент Махмуд Ахмединежад е бил задържан по отношение на гражданското непокорство. През последните дни се появиха информации, че той е обвързван с някои от по-радикалните протестни фракции.

Иранският парламент се събра през днешния ден на съвещание при закрити порти, с цел да разиска траялите седмица митинги, заяви държавната телевизия. В съвещанието вземат участие също министрите на вътрешните работи и на разузнаването, началникът на националната полиция и заместник-командващият Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война.

Междувременно хиляди проправителствени стачкуващи се стекоха на манифестации за шести следващ ден, в отговор на най-големите антиправителствени митинги от 2009 година насам. Държавната телевизия сподели онлайн фрагменти от митингите в няколко градове, където макар мощния снеговалеж стотици стачкуващи издигаха лозунги " Смърт на Америка ", " Смърт на Израел ", " Смърт на Англия ", " Смърт на размирниците ".

По време на траялите повече от седмица митинги 22 души починаха и над хиляда бяха задържани, по данни на иранските управляващи, напомня „ Ройтерс ". Безредиците обгърнаха над 80 градове и селища. Хиляди младежи и служащи показаха недоволството си от корупцията, безработицата и засилващото се неравноправие сред небогати и богати.

Стотици бяха задържани, като множеството от тях към този момент са освободени. Все още не е ясна ориста на 10 арестувани студенти, като по време на парламентарното съвещание от спецслужбите са поели ангажимент казусът да бъде в детайли изследван.

Президентът Хасан Рохани, сходно на религиозните водачи, прикани непознатите страни да не се месят в проблемите на Иран, само че, в това време призна, че промените в страната би трябвало да бъдат ускорени. Според него митингите в последна сметка са „ не опасност, а опция ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР