Иранският филмов режисьор Мохамад Расулоф, който преди дни спечели Златна

...
Иранският филмов режисьор Мохамад Расулоф, който преди дни спечели Златна
Коментари Харесай

"Златна мечка" в Берлин, затвор в Иран

Иранският кино режисьор Мохамад Расулоф, който преди дни завоюва " Златна мечка " на кинофестивала в Берлин, влиза зад решетките в родината си. Той е получил призовка за осъществяване на присъдата, която му е наложена от управляващите в Техеран. Адвокатът на Расулоф Насер Зарафшан съобщи, че режисьорът няма да се яви и ще апелира заповедта. 

В събота вечерта филмът на Мохамад Расулоф " Злото не съществува " завоюва огромната премия на 70-ия фестивал " Берлинале " в немската столица. Той се състои от четири новели, посветени на смъртното наказване. Филмът е сниман скрито, защото режисьорът има възбрана да снима поради осъществявана от него " антиправителствена агитация ". 

През 2011 година, скоро откакто завоюва две награди в Кан с  " Довиждане ", Расулоф бе наказан на шест години затвор и 20-годишна възбрана да прави филми дружно със своя съотечественик Джафар Панахи. И двамата са световноизвестни кинотворци с голям брой награди, въпреки че филмите им са неразрешени в Иран и не се прожектират в киносалоните там.

По-късно Расулоф бе освободен под гаранция, само че през 2017-а иранските управляващи конфискуваха паспорта му на летището при завръщането от американския фестивал Telluride. Там той се показа с кино лентата " Човек на достойнството ", отдаден на корупцията и несправедливостта в родината му. Оттогава режисьорът не може да напуща страната. Наградата в Берлин предходната седмица одобриха неговата щерка и двамата продуценти на кино лентата, а Мохамад Расулоф се включи единствено във видеовръзка по телефона.

Още за " Злото не съществува " и политическия уклон на " Берлинале " четете в седмичния " Сега " този петък. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР