Иранските власти в събота са попречили на семейството на Махса

...
Иранските власти в събота са попречили на семейството на Махса
Коментари Харесай

Иран провали церемонии и протести за годишнината от смъртта на Махса Амини

Иранските управляващи в събота са попречили на фамилията на Махса Амини да организира гала за отбелязване на първата годишнина от гибелта ѝ , оповестява Агенция Франс Прес. 

Баща ѝ е бил подложен под домакински арест, откакто избухнаха спорадични митинги в цялата страна макар засилените ограничения за сигурност , споделиха правозащитни групи.

Припомняме, че Амини, 22-годишна етническа  кюрдка, умря няколко дни след ареста ѝ от религиозна полиция за хипотетично нарушение на строгия дрескод за дамите, който е в действие малко след Ислямската гражданска война от 1979 година Семейството й споделя, че е умряла от удар в главата, само че това се оспорва от иранските управляващи.

Гневът поради гибелта ѝ бързо прерасна в траяли седмици митинги, нарушаващи табутата, при които дамите късаха наложителните си забрадки в намерено предизвикателство към системата на ръководство на ислямската република под управлението на висшия водач аятолах Али Хаменей.

Бащата на Махса Амими, Амджад, беше арестуван рано в събота  и по-късно освободен, откакто беше предизвестен да не организира панихида на гроба ѝ.
 Иран задържа 90 публицисти от началото на митингите
Иран задържа 90 публицисти от началото на митингите

Съдбата на 11 от тях към момента не е известна

Официалната осведомителна организация IRNA отхвърли известията за късото задържане на бащата и по-късно сподели, че силите за сигурност са осуетили опит за ликвидиране против него.

Амджад Амини беше извикан от чиновници на разузнаването предходната седмица , откакто разгласи, че възнамерява да организира възпоменателна гала. Един от чичовците на Амини, Сафа Аели, беше арестуван в Сакез на 5 септември и остава в ареста.

Правозащитни групи споделиха, че силите за сигурност са блокирали достъпа до гробището в Сакез, където е заровена Амини.

Протестите, провокирани от гибелта на Амини, изгубиха инерция след няколко месеца след репресии, п ри които силите за сигурност убиха 551 протестиращи, съгласно и арестуваха повече от 22 000 , съгласно Amnesty International.

Иранските управляващи споделят, че десетки чиновници на сигурността също са били убити при протестите , подстрекавани, съгласно тях, от непознати държавни управления и враждебни медии.

Седем мъже бяха екзекутирани, откакто бяха наказани по каузи , свързани с митинги.
 Иран върна моралната полиция по улиците
Иран върна моралната полиция по улиците

10 месеца след гибелта на арестуваната кюрдка и митингите

Протести за годишнината от гибелта на Амини се организираха в доста страни. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР