Иранските власти тайно са доставили на Русия голяма партида боеприпаси

...
Иранските власти тайно са доставили на Русия голяма партида боеприпаси
Коментари Харесай

Sky News: Русия тайно е получила боеприпаси от Иран в големи количества

Иранските управляващи скрито са доставили на Русия огромна партида муниции за войната в Украйна и възнамеряват да продължат доставките, заяви Sky News, базирайки се на неизвестен източник от службите за сигурност.

Източникът на телевизионния канал е декларирал, че плаващи под съветски байрак товарни кораби - " Муса Джалил " и " Бегей ", които са превозвали към 200 контейнера с оръжие, са напуснали иранско пристанище на 10 януари. На 12 януари корабите са спрели в едно от пристанищата на Туркменистан, след което са прекосили Каспийско море и са пристигнали в пристанището на Астрахан на 27 януари, споделя източникът.

Според него контейнерите са превозвали към 100 милиона патрона с друг диаметър, както и към 300 000 снаряда, в това число за ракетни и артилерийски системи, гранатомети, минохвъргачки и картечници. Освен това на борда е имало към 10 000 бронежилетки и каски.

Твърди се, че Москва е платила на Техеран за доставката на боеприпасите в брой.

Източникът е изразил убеденост в оценката си за количеството на превозените муниции. Телевизионният канал обаче отбелязва, че не може да я ревизира и удостовери без значение. Един от интервюираните специалисти съобщи пред Sky News, че броят на доставените муниции му се коства надценен.

Русия интензивно употребява ирански оръжия във войната в Украйна. От есента на 2022 година съветското министерство на защитата употребява създадени в Иран дронове камикадзе " Шахид-131/136 ", които съветските военни преименуват на " Геран-1 " и " Геран-2 ", за нанасяне на удари по военни и енергийни обекти в Украйна.

През февруари 2023 година вестник " Гардиън " писа, че Иран е предал на Русия партида ударни безпилотни летателни апарати с огромен обхват на деяние и за многократна приложимост. Западните медии неведнъж пишат, че съветските и иранските управляващи договарят за опцията за създаване на цех за произвеждане на дронове в Русия.

Съобщаваше се също, че Иран има намерение да достави на Русия балистични ракети " Фатех-110 " и " Зулфикар ", чийто обхват на деяние е надлежно 300 и 700 км. В началото на март " Файненшъл таймс " писа, че до момента Русия се е въздържала да купува балистични ракети от Иран заради опасения, че по-късно Съединените щати ще стартират да доставят на Украйна ракети с огромен обхват на деяние ATACMS.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР