Иранските власти отрекоха да са оказали разрешение на самолета с

...
Иранските власти отрекоха да са оказали разрешение на самолета с
Коментари Харесай

Иран: Грешка на пилота, България е приятелска държава

Иранските управляващи отхвърлиха да са оказали позволение на самолета с българския министър председател Бойко Борисов да прелети над територията на Иран.

„ Това, че не сме издали позволение за прекосяване на самолета на българския министър-председател през въздушното пространство на Иран, не е вярно”. Това съобщи представителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми.

Той е коментирал тематиката пред формалната иранската осведомителна организация ИРНА.

Разрешителното е било съответно издадено след публично искане на посолството на България в Техеран.

„ Това, което се е случило, е неправилно оповестяване на информацията за полета от водача на самолета към кулата в Иран, като по този метод самолетът не е бил разпознат правилно”, акцентира Бахрам Гасеми.

Той допусна, че „ разминаването сред наличната в контролната кула информация и получената, може би се дължи на промени, направени от водача в последния миг.”

Гасеми е безапелационен, че водачът не е предал вярно кода за достъп на кулата за ръководство на полетите, заради което самолетът на българския министър председател не е бил разпознат като формалния полет, за който е имало издадено позволение.

Дипломатът изрази страдание за случилото се и съобщи, че „ иранското въздушно пространство е отворено за самолети на другарски страни, каквато е България”.

По време на противоположния полет от Саудитска Арабия не е имало никакви проблеми и държавният аероплан прелетя през въздушното пространство на Иран на път за София.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР