Иранските власти екзекутираха четирима души по обвинение в шпионаж за

...
Иранските власти екзекутираха четирима души по обвинение в шпионаж за
Коментари Харесай

Като в Средновековието: Иран екзекутира 4-ма души с обвинения в шпионаж

Иранските управляващи екзекутираха четирима души по обвиняване в шпионаж за Израел. Иран твърди, че те са работили за израелската разследваща организация „ Мосад “ - заяви държавната осведомителна организация IRNA. Други трима са наказани на затвор от 5 до 10 години.

IRNA заяви, че мощната Революционна армия на страната е оповестила арестите на мрежа от хора, свързани с израелската организация. В известието се споделя, че членовете на групата са имали престъпни досиета и са се опитвали да застрашат сигурността на страната.

Израел и Иран са върли районни врагове и Иран от време на време афишира задържането на хора, които съгласно него шпионират за непознати страни, в това число Съединени американски щати и Израел. Техеран не признава Държавата Израел и поддържа антиизраелски въоръжени групировки в района като „ Хизбула “ и „ Хамас “.

Според известието хората са обирали и унищожавали частна и социална благосъстоятелност, отвличали и разпитвали хора. Твърди се още, че хипотетичните шпиони са били въоръжени и са получавали заплати от „ Мосад “ под формата на криптовалута, написа АП, съобщи OFFnews.bg.

Иранските управляващи не са дали доказателства за нито едно от хипотетичните закононарушения.

Екзекутираните са наказани на гибел през юни по обвиняване в " съдействие с Израел в региона на разузнаването ".

По данни на „ Амнести Интернешънъл “ през 2021 година в Иран са екзекутирани минимум 314 души, което е повече от половината от общия брой държавни изтезания, регистрирани в Близкия изток през тази година.

Иран и Израел от дълго време се упрекват взаимно в шпионаж. Израел преглежда Иран като най-голямата си опасност и неведнъж е заплашвал да предприеме военни дейности, с цел да попречи на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие. Иран отхвърля да търси такива оръжия и дава обещание недопечен отговор на всяка израелска експанзия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР