Иранските власти арестуваха близо 100 валутни търговци, затвориха дузина борси

...
Иранските власти арестуваха близо 100 валутни търговци, затвориха дузина борси
Коментари Харесай

Иран с тежки репресии срещу валутните борси в опит да спаси икономиката си

Иранските управляващи арестуваха близо 100 валутни търговци, затвориха дузина тържища за обмяна на валута и замразиха банкови сметки за 200 трилиона риала (5.3 милиарда долара) в най-голямата принуда против обменните бюра за последните 6 години.

Действията на управляващите са част от ограниченията за ограничение на обезценката на националната валута, която заплашва да увеличи цените в миг на възходящо публично неодобрение.

Заради дефицита на долари в Иран, иранският риал спадна с повече от 10% от началото на годината, отслабвайки фрапантно по отношение на американската валута. През последните дни 1 $ се разменя против към 50 000 риала, а единствено преди година се търгуваше сред 37 000 и 38 000 риала.

90-те валутни търговци са задържани при полицейската акция, координирана с централната банка. Затворени са 10 валутни тържища, а още 16 са с предизвестие за затваряне. Замразени са 755 банкови сметки с годишен оборот от 200 трилиона риала (5.3 милиарда долара).

Регистрираните тържища оферират по-високи валутни курсове по отношение на $ от формалните банки, което ги прави известни измежду иранците притежаващи твърда валута за продажба.

Макар глобите против Иран да бяха вдигнати през 2015 година, Съединени американски щати поддържат наложени съществени ограничавания на Техеран, а огромните международни банки отхвърлят да работят с ислямската република.

Страната е в тежка икономическа обстановка, а виталният стандарт е невисок. Иран страда от дефицит на американски долари, които си набира мъчно посредством канали в прилежащи страни като ОАЕ.

Съединени американски щати обаче се пробва да отреже този достъп, а враждата сред Вашингтон и Техеран се задълбочи при ръководството на Доналд Тръмп, който заплаши иранците с нови наказания.

" Все още държим доларите в торбички, като че ли са наложени наказания. Валутният пазар постоянно е първото място, което демонстрира, че следва рецесия ", споделя локален валутен специалист.

Спекулация или икономическа рецесия?

Иранското държавно управление е подложено на възходящ напън от страна на политическите му съперници и елементарните иранци да извърши обещаното възкръсване на стопанската система. През декември избухнаха всеобщи митинги по икономическите аргументи - най-сериозното предизвикателство пред ръководещите от десетилетие.

В последните дни управляващите неведнъж приканиха жителите да не изпадат в паническо пазаруване на непозната валута и да не имат вяра на спекулантите. Много валутни тържища отхвърлят да продадат повече от 1000 $ на физически лица. " Можете да вземете колкото си желаете евро или паундове, само че не и долари ", споделиха от една борса.

За иранците, които чакат по-висока инфлация и желаят да запазят спестяванията си, доларът е " несъмнено леговище ", споделя Маздак Рафати, ръководещ сътрудник в Ludwart International Consulting. Обезценката на риала демонстрира " съмнение в локалните стопански структури и водачи ", счита Рафати.

Властите обаче отхвърлят да има проблем. Правителството " няма компликации при достъпа до задгранична валута и няма дефицит в своите запаси ". Валутните пазари са очевидци на " нереално и излишно търсене ", съобщи представител на държавното управление.

" Новодошлите на валутния пазар " желаят да се възползват от " възходящата разлика сред формалния и уличния курс ". Търсенето, подхранвано от " спекулантите ", би трябвало да бъде следено, счита ирански стопански публицист.

" На пазара има спекуланти, които желаят пазарът да се повишава, доларът да продължава да се повишава ", твърди локален валутен търговец.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР