Иранските държавни медии потвърдиха, че президентът Ебрахим Раиси е загинал

...
Иранските държавни медии потвърдиха, че президентът Ебрахим Раиси е загинал
Коментари Харесай

Иранският президент загина при катастрофа с хеликоптер

Иранските държавни медии потвърдиха, че президентът Ебрахим Раиси е умрял при злополука с хеликоптер в неделя в северозападната провинция Източен Азербайджан.

Целият му антураж, в това число външният министър Хосейн Амир-Абдолахян и губернаторът на Източен Азербайджан Малек Рахмати, също починаха.

Държавният глава пътува до граничния район, откакто се причисли към президента на Азербайджан Илхам Алиев в събота, с цел да открие язовир. Раиси даде обещание да посещава всяка от 30-те провинции на Иран най-малко един път годишно и постоянно пътуваше из страната.

Съобщенията за " спешно кацане " започнаха да циркулират в неделя следобяд, като иранските държавни медии цитират министъра на вътрешните работи Ахмад Вахиди. Агенция ИРНА заяви за гъста мъгла в планинския регион, където е паднал самолетът.

Раиси е пътувал с създадена в Съединени американски щати Bell 212. Ниската видимост и непроходимостта на региона затрудняват издирвателните интервенции, написа IRNA.

Спасителните екипи най-сетне съумяха да локализират мястото на злополуката в понеделник сутринта благодарение на турски дронове за наблюдаване.

Останките са открити в гориста околност на планински скат. Самолетът е бил мощно развален и овъглен, като няма следи от оживели, заяви Иранското сдружение на Червения полумесец.

С кончината на Раиси се чака първият вицепрезидент Мохамад Мохбер да встъпи в служба като краткотраен водач.

Представител на консервативното крило на републиката Раиси беше определен през 2021 година. Преди да поеме президентския пост, той си проправи път от прокурор и заместник-прокурор в Техеран през 80-те и 90-те години на предишния век чак до основен прокурор, а по-късно и до основен арбитър.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР