Ирански специални части са разположени в Сирия Иран и Израел

...
Ирански специални части са разположени в Сирия Иран и Израел
Коментари Харесай

Сблъсъкът между Иран и Израел в Сирия няма да доведе до война - засега


Ирански специфични елементи са ситуирани в Сирия

Иран и Израел нямат аргументи да се стремят към война и е малко евентуално последните набези да доведат до огромен спор, само че неправилна преценка може да докара до подпалването му, написа английският в. " Гардиън ".

С повишаването на броя на израелските удари в Сирия през последните четири години се ускоряват и страховете, че идващият удар може да стане преломен миг. Тези опасения доближиха връхната си точка през вчерашния ден, когато Израел заяви, че е нанесъл удари по сили на Иран в Сирия, в отговор на иранско нахлуване.

Този случай поддържа мнението, че двете страни са на път към спор, само че не означи нов стадий в рисковото опълчване, написа английското издание.

Засега Техеран счита, че би трябвало да понесе вредите, причинявани от израелските самолети. Иранските водачи вложиха огромни суми и живота на доста хора, с цел да консолидират наличието си в руините на Сирия. Евентуален огромен ответен удар би сложил под опасност достиженията им, които скоро може да трансформират салдото на силите в района. В момента иранските сили участват в цяла Сирия и имат невиждана опция да открият физическо наличие в съседство с Израел.

Иранската военна мощност беше събрана търпеливо посредством постоянен въздушен мост от Техеран и сухопътен кулоар през Западен Ирак и Източна Сирия. В продължение на дълги години иранският боен хайлайф се придържаше към максимата да употребява съдружниците си, с цел да води войни от разстояние.

Но изкушението да сложи Израел в обсега на ракетите си с дребен обхват промени уравнението. Някои от най-влиятелните ирански военни водачи желаят пряк конфликт с Еврейската страна - в това число генерал-майор Касем Солеймани, чиито сили съгласно израелски представители са изстреляли 20 ракети към Голанските възвишения, евентуално за възмездие за израелски въздушен удар предишния месец.

Голанските възвишения от дълго време са в центъра на спора сред Сирия и Израел, които публично към момента са в положение на война, заради стратегическата си позиция в конфликтния район, отбелязва френският в. " Монд ", припомняйки, че платото граничи със Сирия, Израел, Ливан и Йордания.

От окупацията си през 1967 година регионът е сцена на сирийско-израелски конфликти - а косвено и на конфликти сред Еврейската страна и Иран, който е съдружник на Дамаск.

Досега Иран не беше отговарял на израелските удари в Сирия, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ", акцентирайки, че съгласно някои наблюдаващи Техеран се усеща свободен да го направи след изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение. Но макар че нахлуване против Израел към този момент не може да заплаши присъединяване на Вашингтон в съглашението, Техеран има доста за губене при вероятно разгръщане на спора. Иранските водачи към момента наподобяват решени да запазят нуклеарното съглашение, в което вземат участие, с изключение на Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия, Германия, Франция и Европейски Съюз.

Англия, Германия, Франция и Русия побързаха да призоват към успокоение, показвайки терзанията на интернационалната общественост от възможна ескалация, отбелязва американското издание. Белият Дом осъди ракетния удар по Израел и съобщи, че поддържа правото на Израел на самозащита.

Иран се възползва от хаоса в Сирия, с цел да построи забележителна военна инфраструктура, обучавайки огромни паравоенни организации с хиляди бойци и изпращайки военни съветници в сирийски бази. Тази седмица израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Техеран е изпратил в Сирия усъвършенствани оръжия. Израелското управление към този момент е предупреждавало Иран, че ще отговори на всички набези и предизвести Дамаск, че иранските сили на сирийска територия излагат на риск държавното управление на Башар ал Асад.

" Израел не желае нова Хизбула в Сирия, не желае още един Ливан ", декларира Андрю Тейблър, специалист по сирийските въпроси във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Израелците считат, че могат да нанасят хирургически удари, без да предизвикат по-широк спор. Според тях Асад, работейки взаимно с руснаците, няма да посмее да отговори ", твърди той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР