Ирански официални лица заявиха, че безпилотни летателни апарати са ударили

...
Ирански официални лица заявиха, че безпилотни летателни апарати са ударили
Коментари Харесай

Израел нанесе удари по ирански обект за боеприпаси с насочени дронове

Ирански публични лица обявиха, че безпилотни летателни апарати са блъснали през нощта обект за произвеждане на муниции в централния ирански град Исфахан, вследствие на това, което американски публични лица в неделя обявиха, че е израелска интервенция, написа Wall Street Journal.

Първоначално Техеран не е поел виновността за нападението и е декларирал, че на покрива на оборудването са нанесени единствено незначителни вреди. Иранското министерство на защитата съобщи още, че няколко безпилотни самолета са били свалени от иранската система за отбрана " земя-въздух ". Според многочислените известия не е ясно дали някой от дроновете е оживял при интервенцията.

Не беше ясно каква тъкмо е била задачата на офанзивата, само че The Wall Street Journal заяви, че мястото на борбата е било директно до площадка, избрана за Иранския център за галактически проучвания, който играе роля в програмата за балистични ракети на Техеран.

Нападението идва в миг на огромна неустановеност в връзките сред Съединени американски щати и Иран. Администрацията на Байдън прекара огромна част от първите две години от мандата на президента в опити да съживи нуклеарното съглашение от времето на Обама, подписано от Иран, Съединени американски щати и няколко европейски страни, което беше изоставено при ръководството на Тръмп. Но чиновници на Белия дом и Държавния департамент, в това число самият президент, неотдавна показаха, че опцията тези договаряния да доведат до триумф съвсем се е изпарила.

Ето за какво сходни интервенции може да станат по-често срещани през идващите месеци и години, защото Съединени американски щати и Израел се стремят да попречват другите стратегии на Иран за създаване на нови и атомни оръжия посредством неполитически и постоянно насилствени средства.

Междувременно градовете в Иран от месеци са разтърсвани от широкомащабни демонстрации в отговор на убийството на млада жена в полицейския арест. През септември 22-годишната Махса Амини е арестувана за погрешно носене на забрадка; тя умира, откакто съгласно сведенията е била грубо пребита.

Смъртта ѝ провокира вълна от митинги против по този начин наречената " морална полиция " и консервативното мюсюлманско държавно управление на страната като цяло; тези демонстрации не престават, макар че иранското държавно управление отговори с брутални репресии, включващи арести и смъртни присъди за някои от хванатите.

Конгресът на Съединени американски щати гласоподава двупартийно в поддръжка на тези митинги, като консерваторите рядко намират общ език с левицата по този въпрос. Европейските законодателни органи направиха същото, предизвиквайки вълна от ответни наказания от страна на Техеран./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР