Иранската ядрена сделка изглежда мъртва година, след като администрацията на

...
Иранската ядрена сделка изглежда мъртва година, след като администрацията на
Коментари Харесай

Какво ни очаква, ако сделката с Иран пропадне окончателно?

Иранската нуклеарна договорка наподобява мъртва година, откакто администрацията на американският президент Доналд Тръмп се отдръпна от нея и вкара още веднъж тежки наказания против страната. И до момента в който Техеран стартира да нарушава рестриктивните мерки за обогатяване на уран, европейските водачи се мъчат да спасят съглашението, написа CNBC.

Британският външен министър Джереми Хънт съобщи в понеделник, че подписаната в границите на ръководството на Барак Обама договорка, под която парафите си сложиха и Англия, Русия, Китай и Франция, " към момента не е мъртва ". Други европейски политици трескаво акцентират заплахите от убиването на договорката, а ислямската република успокоява, че ще се върне в рамките ѝ, в случай че Европейски Съюз престъпи американската воля и продължи търговията с Иран - нещо, което все още Брюксел или не може, или не желае да направи.

За голям брой анализатори, които наблюдават обстановката от близко, договорката към този момент се срина. Но какво ще стане, в случай че краят ѝ бъде публично разгласен и какви ще са следствията за света?

Цените на петрола

В каква посока ще тръгнат цените на петрола зависи от това какво ще направи Иран с нуклеарната си стратегия при положение на преустановяване на договорката - и дали тактиката на Техеран ще провокира боен отговор.

" Ако договорката почине и Иран стартира да още веднъж да обогатява уран на равнища от над 20 %, ще бъде по-близо до боен спор, включващ Съединени американски щати и Иран, или може би Израел и Иран ", споделя Хелима Крофт, шеф тактика при суровините в RBC Capital Markets. " Военен спор или даже лимитирани удари ще накарат цената на петрола краткотрайно да подскочи ".

Иранските водачи настояват, че не работят по основаването на нуклеарни оръжия, а желаят да употребяват " мирният атом " за основаването на електричество. Но преди договорката от 2015 година страната обогатяваше уран при равнища от 20% - надалеч от 3,67%, нужни за енергийна стратегия. И бе на почти три месеца от достигането на равнище от 90%, което приказва за военни цели. Според договорката, равнищата не би трябвало да минават 4%, а неотдавна Иран наруши това равнище.

" Ако избухне война, изчисляваме, че цената на петрола бързо ще доближи към $150 за барел ", споделят анализаторите от Capital Economics. Около 20 милиона барела нефт се създават в Персийския залиф. Конфликтът може да затвори Ормузкия пролив, през който минава една трета от офшорния нефт.

Военен отговор: решението е в Тръмп

Повечето анализатори акцентират, че война в Персийския залив е малко евентуална, само че опасенията са, че поради напрежението и неналичието на дипломатически канал за връзка най-малката неточност може да сътвори сериозен спор.

" За Съединени американски щати мисля, че всичко зависи от вътрешнополитическите цели на Тръмп и кой шепне в ухото му всяка нощ ", споделя Ричард Нефю, шеф в Center on Global Energy Policy към Колумбийския университет.

Кампанията на Тръмп за преизбиране през 2020 е към този момент в ход. Обещанието му, че ще изтегли американските военни от Близкия изток и скорошни дейности, като отменянето на удар по Иран, демонстрират, че Тръмп не желае война.

Израел споделя, че няма да се спре пред нищо, с цел да предотврати опцията Иран да сътвори нуклеарна бомба. Ако Израел удари Иран, въпросът е дали Съединени американски щати ще ги последва, както и по какъв начин ще реагира Техеран.

Засега наподобява, че нуклеарната стратегия на Иран е прекомерно надалеч от основаването на бомба. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР