Иранската армия предупреди днес, че ще се изправи срещу враговете,

...
Иранската армия предупреди днес, че ще се изправи срещу враговете,
Коментари Харесай

Жени режат косите си на протест срещу властта в Иран, армията се закани да се изправи срещу врага

Иранската войска предизвести през днешния ден, че " ще се изправи против враговете ", с цел да подсигурява мира и сигурността на страната, на фона на вилнеещите митинги след гибелта на жена, задържана от нравствената полиция, заяви Ройтерс.
Още по темата
Докато демонстрациите поради убийството на 22-годишната Махса Амини, умряла предходната седмица, откакто била задържана за носене на " неуместно облекло ", набират неимоверни мащаби, армията означи годишнина от войната с Ирак с боен церемониал.

" Тези обезверени дейности са част от злостната тактика на врага за намаляване на ислямския режим ", увери иранската войска в изказване във връзка митингите. Революционната армия на Иран маршируваше пред светилището на починалия създател на революцията аятолах Хомейни, а ракета " Khaibar-buster " беше прекарана около голямо пано с лика му.

По последни данни при митингите са починали 26 души, измежду които служители на реда, заяви иранската държавна телевизия, представена от АП. Тя не даде детайлности. Според калкулации на АП от през вчерашния ден жертвите бяха 11. За през днешния ден в Иран са планувани проправителствени демонстрации, оповестиха локални медии, представени от Ройтерс.

Протестиращите в столицата Техеран и други ирански градове подпалиха полицейски сектори и транспортни средства. Няма признаци, че възмущението от гибелта на Махса Амини е отслабнало, има известия за набези и против силите за сигурност, отбелязва Ройтерс.

 Снимка: БТА

Случаят още веднъж разпали гнева от разнообразни проблеми, измежду които тежкото състояние на стопанската система, разтърсена от интернационалните наказания, и рестриктивните мерки на персоналните свободи, в това число строгия кодекс за обличане на дамите. Вашингтон разгласи санкциии за така наречената " нравствена полиция ", която арестува и преби Махса, изпаднала в кома преди да бъде откарана в болница.

 Снимка: БТА

Още фотоси вижте ТУК

 Снимка: БТА

Управляващите в Иран духовници се опасяват от обновяване на митингите от 2019 година, които избухнаха поради повишаването на бензина и станаха най-кървавите в историята на Ислямската република, отбелязва още Ройтерс.

 

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР